Hirdetés
. Hirdetés

Az USA, Dél-Korea és Japán együtt aggódik a rosszindulatú észak-koreai kibertevékenység miatt

|

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán mély aggodalmát fejezte ki Észak-Korea "rosszindulatú" kibertevékenysége miatt, amellyel fegyverprogramjait támogatja - olvasható a három ország frissen kiadott közös nyilatkozatban.

Hirdetés

Az észak-koreai hackerek által ellopott kriptovaluta-alapok kulcsfontosságú forrást jelentenek a szankciókkal sújtott ország fegyverprogramjainak finanszírozásához - állítják a három ország tisztviselői és szakértői. Észak-Korea növekvő nukleáris és rakétafenyegetései közepette Dél-Korea nukleáris megbízottja a héten Szöulban megbeszélést folytatott amerikai és japán kollégájával, és elítélte az elszigetelt ország fegyvertesztjeit.

Aggodalmukat fejezték ki, hogy a KNDK tengerentúlon dolgozó informatikusai hamis személyazonosságot és állampolgárságot használnak az ENSZ-szankciók kijátszására és a rakétaprogramok finanszírozására - áll a közös nyilatkozatban.

"Mély aggodalommal tölt el bennünket az is, hogy a KNDK hogyan támogatja ezeket a programokat azáltal, hogy ellopja és tisztára mossa a pénzeszközöket, valamint rosszindulatú kibertevékenységek révén információkat gyűjt" - közölték és egyben sürgetik az ENSZ tagállamait, hogy tegyenek eleget az ENSZ Biztonsági Tanács határozatainak, és telepítsék haza a területükön tartózkodó észak-koreai munkavállalókat.

Hirdetés

A Koreai-félszigeten nagy a feszültség. Az amerikai és a dél-koreai erők tavaszonként gyakorlatsorozatot tartanak. A hadgyakorlatok miatt feldühödött Phenjan az elmúlt hetekben fokozta katonai tevékenységét. Új, kisebb méretű nukleáris harci fejeket mutatott be, és kilőtt egy interkontinentális ballisztikus rakétát, amely képes csapást mérni az Egyesült Államok bármely pontjára.

A gyakorlatok, tesztek és a kemény retorika váltakozott. Csütörtökön Észak-Korea azzal vádolta Washingtont és Szöult, hogy katonai gyakorlatukkal a nukleáris háború széléig fokozzák a feszültséget.

Kim Gunn, Dél-Korea nukleáris főtárgyalója azt mondta, hogy Észak-Korea nukleáris ambíciói "nem többek, mint egy önpusztító bumeráng", amely szétzúzza az ország gazdaságát. "Észak-Korea félrevezeti népét, hogy azt higgye, az atomfegyverek olyan varázspálca, amellyel minden probléma megoldható" - mondta Kim pénteken amerikai és japán tisztségviselőkkel folytatott megbeszélésén.

Japán pénteken bejelentette, hogy két évvel meghosszabbítja az Észak-Koreával szembeni kereskedelmi tilalmat, humanitárius okokból adódó kivételekkel - írja a Reuters.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.