Hirdetés
. Hirdetés

Bármilyen meglepő, komoly haszna is van a zsarolóvírusoknak

|

A támadások felfedik az IT-struktúrák gyengeségeit, és összefogásra késztetik a technológiai óriásokat. A védelmi fejlesztések eredményeként jobb, biztonságosabb rendszerek jöhetnek létre.

Hirdetés

A zsarolóvírusok egyre nagyobb kárt okoznak világszerte: ritkán telik el anélkül hét, hogy egy nagy cég, vagy közintézmény, kórház ne esne valahol zsarolóvírus-támadás áldozatául, és ne lenne kénytelen hatalmas váltságdíjat fizetni titkosított adatai feloldásáért. A jelek szerint egyelőre nem lehet megállítani ennek a fajta bűnözési típusnak a terjedését, mert a bűnbandák sikerét olyan technológiai problémák segítik, amelyek fölött normál körülmények között hajlamosak vagyunk szemet hunyni.

Hirdetés

A zsarolóvírusok alapvető gyengeségeket aknáznak ki, melyek egy része már óta létezik, mások viszonylag friss keletűek. A támadások nem lennének olyan hatékonyak, ha a vállalkozások komolyabban vennék a biztonságot, és nem várnának hónapokat vagy éveket a sebezhetőségeket kiküszöbölő biztonsági javítások telepítésével. De ludasak a fejlesztők is, amelyeknek nem toldozni-foltozni kellene kódjaikat, hanem eleve olyan szoftvereket szállítaniuk, amelyek nem igényelnek folyamatos biztonsági javítgatást. Végül megvan a maga felelőssége a politikának is: a zsarolóvírus-bandák ugyanis olykor állami megrendelésre dolgoznak, és pénzt gyűjtenek az államkasszába, vagy "odacsapnak" az ellenségnek.

Ugyanakkor nem sorsszerű, hogy örök időkig rettegnünk kelljen a zsarolóvírusoktól: az ellentámadás több fronton is körvonalazódni látszik. Az Intel nemrég a chipekbe épített védelmet jelentett be, amely olyan támadásokat is meghiúsít, amelyekkel a vírusellenes programok nem tudnak elbánni. Más cégek, köztük a Microsoft, a Citrix, a FireEye olyan közös projekten dolgoznak, amely többféle védelmi technika kombinációjával ígér lényeges javulást a zsarolóvírusok elleni védelemben. És a politika szintjén is egyre nagyobb nyomás nehezedik az olyan országokra, amelyek eltűrik vagy támogatják az ilyesfajta tevékenységet.

Ha ezek a törekvések megvalósulnak, jobb, biztonságosabb lesz a világ. Ezért pedig mindenképpen valamiféle felemás köszönet illeti a ransomware-t, bár persze a létezését sosem fogjuk megszeretni és a lehetőségeink szerint folyamatosan küzdünk ellene.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.