Hirdetés
. Hirdetés

Belassult a biztonsági piac

|

Várakozáson alul teljesített tavaly a biztonsági szoftverek piaca a Gartner szerint.

Hirdetés

Világszinten a szállítók biztonsági szoftverekből származó bevétele 2013-ban összesen 19,9 milliárd dollárt tett ki, ami 4,9 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi adathoz képest – olvasható a Gartner jelentésében (Market Share Analysis: Security Software, Worldwide, 2013). A bővülés üteme elmaradt a várttól. Ebben közrejátszott az egyes alszegmensekben bekövetkezett árcsökkenés, másrészt az öt legnagyobb piaci szereplő közül kettő ugyancsak képtelen volt bevételnövekedést elérni az elmúlt évben.

– A vártnál ugyan lassabb, de még mindig egészségesnek mondható növekedést láthattunk a piacon 2013-ban – mondta Ruggero Contu, a Gartner kutatási igazgatója. – Részben azzal magyarázható a lassulás, hogy a hálózati végpontok, különösen a lakossági piacra szánt eszközök védelmét ellátó szoftverek, valamint a biztonságos email átjárók alszegmensében a termékek mindinkább fogyasztási cikké, ezáltal olcsóbbá válnak, és tavaly ez a két alszegmens adta a teljes biztonságiszoftver-piac 25 százalékát.

Ennél sokkal fontosabb trendként jelentkezett 2013-ban a piacelemző szerint a fenyegetések demokratizálódása, a célzott támadások indításához szükséges, rosszindulatú szoftverek és infrastruktúrák széles körű elérhetősége az internet alvilágában. A támadások gyakorisága, kiterjedtsége és súlyossága ráébresztette a szervezeteket a növekvő kockázatokra, így egyre több vezető látja be, hogy a hagyományos megközelítés már nem ad kellő védelmet a fenyegetésekkel szemben, ezért újra kell gondolni a biztonsági stratégiát, ami megfelelő beruházásokkal jár. Különösen időszerű ez akkor, amikor minden vállalat informatikai vállalattá válik, és a versenyképesség növelése érdekében mind több digitális eszközt, informatikai szolgáltatást és adatforrást használ.


Az IBM szerint a jó információbiztonsági vezető

Bár a szállítók élmezőnyében a Symantec megőrizte első, a McAfee második helyezését 2013-ban is, a dobogó harmadik fokáról az IBM letaszította a Trend Micrót. Míg a Symantec bevételei tavaly 0,3 százalékkal, a Trend Micróé 5,3 százalékkal csökkentek, addig az IBM 19,1 százalékkal nagyobb bevételt ért el ezen a piacon. Sok éve ez az első eset, hogy egy olyan széles portfólióval rendelkező, nem kizárólag biztonsági eszközöket és szolgáltatásokat kínáló szállító, mint az IBM az első három közé került a ranglistán. Tavaly az említett négy szereplő a biztonsági szoftverek piacán összesen 39 százalékos részesedéssel bírt.

A három legnagyobb régió – Észak-Amerika, Nyugat-Európa, valamint Ázsia és a Csendes-óceáni térség érett piacai – a biztonsági szoftverek teljes piacának 83 százalékát adta 2013-ban, de együttesen csupán 4,1 százalékkal nőtt, még lassabban, mint a 4,9 százalékos piaci átlag. Nem meglepő módon Ázsia és a Csendes-óceáni térség fejlődő országai (12,8 százalék), Kína (11 százalék), valamint az eurázsiai piacok (9,3 százalék) sokkal gyorsabban bővültek az elmúlt évben.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.