Hirdetés
. Hirdetés

Belassult a biztonsági piac

|

Várakozáson alul teljesített tavaly a biztonsági szoftverek piaca a Gartner szerint.

Hirdetés

Világszinten a szállítók biztonsági szoftverekből származó bevétele 2013-ban összesen 19,9 milliárd dollárt tett ki, ami 4,9 százalékos növekedésnek felel meg az egy évvel korábbi adathoz képest – olvasható a Gartner jelentésében (Market Share Analysis: Security Software, Worldwide, 2013). A bővülés üteme elmaradt a várttól. Ebben közrejátszott az egyes alszegmensekben bekövetkezett árcsökkenés, másrészt az öt legnagyobb piaci szereplő közül kettő ugyancsak képtelen volt bevételnövekedést elérni az elmúlt évben.

– A vártnál ugyan lassabb, de még mindig egészségesnek mondható növekedést láthattunk a piacon 2013-ban – mondta Ruggero Contu, a Gartner kutatási igazgatója. – Részben azzal magyarázható a lassulás, hogy a hálózati végpontok, különösen a lakossági piacra szánt eszközök védelmét ellátó szoftverek, valamint a biztonságos email átjárók alszegmensében a termékek mindinkább fogyasztási cikké, ezáltal olcsóbbá válnak, és tavaly ez a két alszegmens adta a teljes biztonságiszoftver-piac 25 százalékát.

Ennél sokkal fontosabb trendként jelentkezett 2013-ban a piacelemző szerint a fenyegetések demokratizálódása, a célzott támadások indításához szükséges, rosszindulatú szoftverek és infrastruktúrák széles körű elérhetősége az internet alvilágában. A támadások gyakorisága, kiterjedtsége és súlyossága ráébresztette a szervezeteket a növekvő kockázatokra, így egyre több vezető látja be, hogy a hagyományos megközelítés már nem ad kellő védelmet a fenyegetésekkel szemben, ezért újra kell gondolni a biztonsági stratégiát, ami megfelelő beruházásokkal jár. Különösen időszerű ez akkor, amikor minden vállalat informatikai vállalattá válik, és a versenyképesség növelése érdekében mind több digitális eszközt, informatikai szolgáltatást és adatforrást használ.


Az IBM szerint a jó információbiztonsági vezető

Bár a szállítók élmezőnyében a Symantec megőrizte első, a McAfee második helyezését 2013-ban is, a dobogó harmadik fokáról az IBM letaszította a Trend Micrót. Míg a Symantec bevételei tavaly 0,3 százalékkal, a Trend Micróé 5,3 százalékkal csökkentek, addig az IBM 19,1 százalékkal nagyobb bevételt ért el ezen a piacon. Sok éve ez az első eset, hogy egy olyan széles portfólióval rendelkező, nem kizárólag biztonsági eszközöket és szolgáltatásokat kínáló szállító, mint az IBM az első három közé került a ranglistán. Tavaly az említett négy szereplő a biztonsági szoftverek piacán összesen 39 százalékos részesedéssel bírt.

A három legnagyobb régió – Észak-Amerika, Nyugat-Európa, valamint Ázsia és a Csendes-óceáni térség érett piacai – a biztonsági szoftverek teljes piacának 83 százalékát adta 2013-ban, de együttesen csupán 4,1 százalékkal nőtt, még lassabban, mint a 4,9 százalékos piaci átlag. Nem meglepő módon Ázsia és a Csendes-óceáni térség fejlődő országai (12,8 százalék), Kína (11 százalék), valamint az eurázsiai piacok (9,3 százalék) sokkal gyorsabban bővültek az elmúlt évben.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.