Hirdetés
Hirdetés

Bizalmatlanságon bukhat a BYOD biztonsága

|

Hiába vezetnek be biztonsági szabályokat a vállalatok, ha a saját eszközzel dolgozó munkavállalók túlzott ellenőrzéstől tartanak.

A vállalati felhasználók – és részben maguk az IT vezetők is – meglepően lazán állnak hozzá a saját tulajdonú mobil eszközökkel végzett munkát kísérő biztonsági kockázatokhoz, derült ki két felmérésből. Az eredmények szerint a vállalatok többsége ugyan szabályozni igyekszik az alkalmazottak által vásárolt okostelefonok, tabletek és laptopok használatát a munkahelyen, azonban ötből csak egy szervezet vezetett be olyan eszközöket és folyamatokat, amelyekkel kikényszeríthető a szabályok betartása.

Kiderült az is, hogy a munkavállalók rendkívül bizalmatlanokká válnak, amikor a vállalati IT-osztály biztonsági szoftvereket próbál telepíteni saját tulajdonú digitális eszközeikre. Sokan közülük egyesen úgy nyilatkoztak, hogy inkább otthon hagynák okostelefonjukat vagy tabletjüket, semhogy megengedjék munkaadójuknak a szoftvertelepítést – adta hírül anyalapunk, az amerikai Computerworld.

 

A két online felmérést a Harris Interactive idén készítette az Egyesült Államokban a biztonsági szoftvereket szállító Webroot megbízásából. Az egyik véleménykutatásban 900 teljes vagy részmunkaidőben foglalkoztatott felnőtt vett részt, a másikban 200 IT-döntéshozó válaszolt a kérdésekre, ők 500 főnél nagyobb vállalatoknál állnak alkalmazásban.

Hirdetés

– Annak ellenére, hogy a saját tulajdonú digitális eszközök munkahelyi használatát engedélyező, vállalati BYOD programokat kísérő, biztonsági kockázatok eléggé nyilvánvalóak, sok vállalat számára még mindig nehézséget okoz, hogy kellő felügyelet alá vonja ezeket a kliens gépeket – mondta Mike Malloy, a Webroot alelnöke, akit meglepett a felmérések eredménye. – Nagy eltérés mutatkozik a személyes mobil eszközökkel végzett munka és a BYOD szabályozása között.

A megkérdezett IT-vezetők 98 százaléka például azt mondta, hogy vállalatánál már bevezették a BYOD gyakorlatát mederbe terelő biztonsági szabályokat. Mintegy harmaduknál a szabályok előírják, hogy az alkalmazott az IT-osztály által jóváhagyott biztonsági szoftvert telepítsen mobil eszközére, de csupán a szervezetek 20 százaléka kényszeríti ki a szabály betartását - esetükben a személyes digitális eszközök a megkövetelt biztonsági szoftverek telepítése nélkül nem is tudnak csatlakozni a céges hálózatra.

Szaglászó munkáltató

Ugyanakkor a munkavállalók válaszaiból kiderült, hogy eddig kevesebb, mint 20 százalékuk telepítette okostelefonjára vagy tabletjére az IT-osztály által kijelölt vagy előírt, teljes értékű biztonsági szoftvert. Több mint 50 százalékuk ezt azzal magyarázta, hogy munkáltatójuk a saját tulajdonú eszközeiken tárolt, személyes adatokhoz és tartalmakhoz is hozzáférést kapna a szoftver által. Az alkalmazottak 46 százaléka például attól is tart, hogy ha kilépne a cégtől, munkáltatója ezeket a személyes információkat is törölné okostelefonjáról vagy tabletjéről. Ugyanilyen arányban aggódnak a munkavállalók amiatt is, hogy a saját tulajdonú eszközeikre telepített biztonsági szoftveren keresztül munkáltatójuk azt is nyomon követhetné, hogy mikor hol tartózkodnak.

Hirdetés

Éppen ezért a foglalkoztatottak közel fele inkább lemondana arról, hogy okostelefonját vagy tabletjét munkavégzésre is használja, semhogy azokra a munkáltató által előírt biztonsági szoftvert telepítse.

Malloy szerint a felmérések legfőbb tanulsága, hogy a BYOD programok biztonságát illetően javítani kell a vállalati IT-osztály és a munkavállalók közötti kommunikációt. A saját tulajdonú eszközökkel végzett munka hatékonyabb és élvezetesebb lehet, azonban megfelelő szabályozás hiányában ezek az előnyök eltörpülnek a biztonsági kockázatok mellett.

Hirdetés
. Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.