Hirdetés
. Hirdetés

Chester Wisniewski az orosz-ukrán háború hatásáról: legyen minden hálózati eszköz javítva és naprakészen!

|

A Sophos vezető biztonsági szakértőjét kérdeztük arról, hogy a háború milyen hatással van az IT-szektorra.

Hirdetés

Ukrajna az egyik legkedveltebb helyszín a harmadik fél által nyújtott szolgáltatások, különösen a mérnöki és informatikai készségek tekintetében. Így Oroszország ukrajnai inváziója jelentős zavaró hatással van az amerikai és európai vállalatokra egyaránt. Milyen hatása van, mely vállalatokat érinti, milyen számok vannak, hogyan hat ez az árakra, és meddig tart ez a zavar, olyan kérdések, amelyekre nehéz válaszolni, de a jelenlegi helyzet mindenképpen fontos lépéseket igényel. Ezzel kapcsolatban Chester Wisniewskit, a Sophos vezető biztonsági szakértőjét kérdezte a Computerworld:

"IT teams and providers should be prioritising their activities based on the likelihood of something leading to a compromise. If you have assets in Ukraine itself, you should be prepared to lose communications with that equipment and strengthen any safeguards you have in place in case it becomes compromised or "wiped" as seems to be the current wave of attacks targeting Ukrainian infrastructure.

Systems in the Baltics and Balkans are at higher risk of collateral damage as well, especially if there are branches in or relationships with Ukraine. Prioritise these systems first, ensuring all networking equipment is patched and up to date and deploy multi-factor authentication if at all possible. Next, focus on making sure servers are up to date and have a security suite installed and enabled. Lastly, do your best to do the same with endpoint computers and advise staff to be extra cautious with Office documents that contain macros.

We have also observed quite a lot of DDoS attacks, so hiring or planning to hire a DDoS mitigation service would be prudent for organisations who rely on their website as part of their critical operations."

Azaz az informatikai csapatoknak és szolgáltatóknak priorizálniuk kell a tevékenységeiket a sebezhetőségeik szerint. Ha egy vállalkozás adatokat tárol Ukrajnában, akkor életbe kell léptetnie az erre vonatkozó forgatókönyveit. Fontos, hogy a szerverek is naprakészek legyenek, legyen telepítve és engedélyezve egy biztonsági konstrukció, és biztosítani kell a végpontvédelmet és a felhasználók figyelmeztetését is, továbbá az érintetteknek a DDOS ellen is fel kell vértezniük magukat.

Chet Wisniewski, Sophos

Lapunk kiadója nemcsak aggódva és együttérzéssel figyeli az Ukrajnában zajló eseményeket, hanem adománygyűjtéssel is segíti a háború elől menekülőket. A Project029 Magyarország Kft. ezért adománygyűjtést kezdeményezett, a beérkező felajánlásokat pedig az ukrán-magyar határra szállítjuk, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat beregsurányi gyűjtőpontjára.

Ebben kérjük most olvasóink és partnereink segítségét, hogy aki teheti, járuljon hozzá a segélyszállítmányhoz.

Milyen adományokra van leginkább szükség?

Az adománygyűjtést több hazai segélyszervezettel egyeztetve kezdeményeztük, ahonnan azt az információt kaptuk, hogy az eddigi segélycsomagokban jelentős mennyiségű tartós élelmiszer található, azonban komoly hiány van a következőkből:

  • tisztálkodó szerek: szappan, tusfürdő, fogkrém, fogkefe, sampon
  • pelenka, bébitápszer, bébiétel, gyerekruha, lázmérő
  • női higiéniai termékek: tisztasági betét, betét, vatta (a körülmények miatt a tampon vagy a menstruációs kehely nem megfelelő)
  • vény nélkül kapható gyógyszerek, vitaminok, kötszerek
  • matrac, hálózsák, takaró
  • a járványhelyzet miatt: eldobható maszkok, covid-gyorstesztek, kézfertőtlenítő

Az adományokat 2022. március 3. és március 9. között a Project029 Magyarország Kft. irodájában gyűjtjük a 1065, Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 59. alatt (kapucsengő: 49).

A gyűjtőpontunk hétköznapokon 9-17 óra között várja a felajánlásokat, kollégáink ekkor tudják átvenni az adományokat. Egyéb időpont csak előzetes egyeztetést követően lehetséges.

Fontos, hogy a Project029 Magyarország Kft. nem vesz át pénzbeli adományokat!

A gyűjtési idő lejártával a segélyszállítmányt a segélyszervezetekkel egyeztetett helyszínekre fogjuk szállítani, azok sorsáról közösségi oldalainkon számolunk majd be.

További információ a gyűjtéssel kapcsolatban: Schrankó Péter (Computerworld, brandmenedzser)

Minden adományt meleg szívvel köszönünk!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.