Hirdetés
. Hirdetés

Csúnyán rajtakapták az amerikai kormányt, hogy manipulálja a közösségi médiát

|

A vizsgálatok szerint nem éppen tiszta eszközöket és módszereket használ a közösségi médiában propaganda terjesztésére.

Hirdetés

Míg az olyan országok, mint Oroszország és Kína évek óta címlapokra kerülnek a legnépszerűbb - a Twitter és a Facebook - platformokon zajló dezinformációs és propagandakampányaikkal, mostanra már az is kiderült, hogy az USA és más nyugati országok ugyanezt a játékot játsszák. A Graphika közösségi hálózatelemző cég és a Stanford Internet Observatory friss jelentése (pdf) egy sor olyan - részben titkos, részben kevésbé titkos - műveletet tárt fel, amelyek célja a "Nyugat-barát narratívák népszerűsítése" olyan országokban, mint Oroszország, Kína, Afganisztán és Irán.

A jelentés szerint a Twitter és a Meta a hónap elején eltávolította a fiókok egy részét a platformjairól, hivatkozva a manipuláció és az összehangolt, nem hiteles viselkedési szabályokra. A fiókok tevékenységét elemezve a kutatók megállapították, hogy az áluserek évek óta folytatnak külföldi kormányokat (néha pont olyanokat, amelyek mintha szintén megosztottságot próbálnának szítani) kritizáló vagy támogató kampányokat, valamint kulturális és politikai véleményeket népszerűsítenek. A jelentés szerint ezt olykor az amerikai kormány és hadsereg által támogatott híroldalakra mutató linkek megosztásával tették.

Hirdetés

Az elemzett adatok 146 Twitter-fiókból (amelyek 299 566 alkalommal tweeteltek), 39 Facebook-profilból és 26 Instagram-fiókból, valamint 16 Facebook-oldalról és két Facebook-csoportról származnak. A fiókok egy része valódi embernek tűnő, ám a mesterséges intelligencia által generált profilképeket használt. A kampányelemek között voltak mémek, hashtag-kampányok, petíciók és - mi más - álhírek. A Meta és a Twitter nem nevezett meg a kampányok mögött álló konkrét szervezeteket vagy személyeket, de azt mondták, hogy elemzésük alapján úgy vélik, azok az Egyesült Államokból és Nagy-Britanniából származnak.

Bárki számára, aki valaha is 5 méterre volt egy történelemkönyvtől, nem lesz meglepetés a hír, hogy az USA titkos akciókat használ érdekei érvényesítésére más országokban. Érdekes azonban, hogy ezeket a műveleteket éppen akkor fedezték fel, amikor a közösségi médiavállalatok felkészülnek a saját választásokba való külföldi beavatkozás és félretájékoztatás hullámára.

A jelentés közvetlenül a Twitter korábbi biztonsági vezetőjének, Peiter "Mudge" Zatkónak a bombaként robbantó feljelentése után érkezett, amelyben a vállalatot laza biztonsági gyakorlatokkal és a platformján lévő botok számának téves bemutatásával vádolta (ezt az amerikai kormány vizsgálja, és a Twitter határozottan tagadta).

A jelentés egy némileg elrettentő részletet is elárul, amikor ezeknek a kampányoknak az eléréséről és hatásáról beszélünk; "az általunk vizsgált posztok és tweetek túlnyomó többsége nem kapott több mint egy maroknyi lájkot vagy retweetet, és az általunk azonosított "báboknak" mindössze 19%-ának volt több mint 1000 követője". Mi több, a két legtöbb követővel rendelkező fiók kifejezetten azt állította, hogy az amerikai hadsereghez kötődnek. Megpróbálok nem arra gondolni, hogy mindez mennyibe került, amikor jövőre adót fizetek - mondta a Gizmodónak nyilatkozva az Internet Observatory munkatársa, Shelby Grossman.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.