Hirdetés
. Hirdetés

Egy kémügynökség milliárdokat pumpál az orbitális képalkotó cégekbe

|

Az NRO számára az űrből készült rendkívül éles képek, valamint a képek értelmezése, és annak alapján meginduló cselekvés képessége rendkívül értékes.

Hirdetés

Az amerikai titkosügynökségek egyike, a National Reconnaissance Organization - NRO (Nemzeti Felderítő Szervezet) hatalmas szerződéssel milliárdokat tesz a BlackSky és a Planet új, illetve a Maxar földmegfigyelő cégek zsebébe. A furcsa "elektro-optikai kereskedelmi réteg" névre keresztelt szerződések után járó összegeket a következő 5-10 évben fizetik ki.

Az NRO számára az űrből készült rendkívül éles képek, valamint a képek értelmezése, és annak alapján meginduló cselekvés képessége rendkívül értékes. Ez egy nyilvánvaló stratégiai eszköz, amely újra és újra bebizonyította értékét, de egyre kevésbé szükséges a kormány tulajdonában lévő eszközökre, például a kémműholdakra támaszkodni.

Hirdetés

"Az NRO régóta követi a 'vásároljuk meg, amit tudunk, építsük meg, amit kell' stratégiát" - közölte Chris Scolese, az NRO igazgatója. És ez az egyensúly eltolódott a kereskedelmi cégek irányába.

A Föld körüli pályán elérhető kereskedelmi képalkotó képességek - amint azt különösen a Planet és a BlackSky bizonyította -, valószínűleg túlszárnyaltak számos, az NRO által az elmúlt évtizedekben létrehozott eszközt. Nehezen képzelhető el egy új "titkos" konstelláció indítása, amely olyan szintű lefedettséget biztosít, mint amilyet ezek a szolgáltatók nyújtanak. Így inkább fizetni fognak a magas szintű hozzáférésért, amiről a cégek mindig is tudták, hogy értékes lesz.

Az új program értelmében a vállalatoknak ötéves alapszerződésük van (amely a megítélt összeg mintegy felét teszi ki), és további öt egyéves opciójuk, így a szolgáltatások tetszés szerint bővíthetők vagy kitolhatók.

A Maxar már évtizedek óta nyújtja ezeket a szolgáltatásokat a szövetségi hatóságoknak, és néhány régi képesség és feladat átkerül az új szerződés hatálya alá, amelynek értéke összesen mintegy 3,24 milliárd dollár. A szerződés "rövidhullámú infravörös, nem földi képalkotás, éjszakai képalkotás és közvetlen lefelé irányuló panoráma kapcsolat" kiegészíti a Maxar tálcáján lévő választékot, amely szó szerint és képletesen is elég nagy területet fed le. Az NRO-t nyilvánvalóan érdekli a bolygón kivüli hírszerzés.

A Planet nem értékelte nyilvánosan a szerződést, de alapvetően úgy határozta meg, hogy ez egy prémium előfizetés az összes képfelvételükre, beleértve a még pályára nem állított flottáról származó képeket is. Tehát lehet, hogy azért nem voltak hajlandóak értéket felsorolni, hogy ne lehessen ebből visszafejteni a szolgáltatás költségét.

A BlackSky talán a legizgalmasabb a három szolgáltató közül, amennyiben a cég részvényárfolyama erre utal. Amellett, hogy a vállalat közvetlenül saját műhold konstellációján keresztül szolgáltat képeket, nemrégiben egy adatplatform kiépítésére összpontosított, amely az első megállóhely lehet mindenkinek, aki értelmezni akarja a Föld körüli pályáról érkező információkat.

Brian O'Toole vezérigazgató nemrég kijelentette a Techcruch-nak: "A világot elárasztják a szenzorok. Ez egy hatalmas, de rendkívül széttöredezett piac. Ezért kezdtük el építeni azt a szoftverplatformot, amely mindezt integrálja az MI és a gépi tanulás segítségével." Úgy tűnik, hogy ez a húzás kifizetődött, és O'Toole meg is jegyezte, hogy a BlackSky-t kérték fel az ukrajnai konfliktushoz szükséges képi adatok szolgáltatására, ahol az óránként szolgáltatott hírszerzési információ felbecsülhetetlen értékűnek bizonyult.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.