Hirdetés
. Hirdetés

Erre figyeljen netezéskor: adathalász trükkök 1. rész

|

A kiberbűnözők állandóan lesben állnak, és a legkülönfélébb módszerekkel igyekeznek megszerezni személyes adatainkat.

Hirdetés

Deaktivációs ijesztgetések
Ez a módszer az esetek nagy részében eredményre vezet, ugyanis szinte semmi sem ijeszti meg jobban az embereket, illetve készteti azonnali cselekvésre, mint egy webes szolgáltatás deaktiválását bejelentő e-mail. A trükk borzasztóan egyszerű: a hackerek a szolgáltatók nevében arra hívják fel a figyelmünket, hogy deaktiválnak egy általunk használt szolgáltatást, ha nem kattintunk a megadott hivatkozásra, amelynek eredményeképpen megjelenő oldalon meg kell adnunk az felhasználónevünket és jelszavunkat, majd valamilyen azonnali frissítési műveletet kell végrehajtanunk, például frissítenünk kell a bankkártya adatokat. Régebben emiatt azonnal gyanút fogtak a felhasználók, ma azonban természetesnek veszik az ilyen jellegű kéréseket, mert általánossá vált a kártyával való fizetés a különféle webes szolgáltatásokon. Ha pedig a szolgáltatók tárolják a kártyaszámot, ez felgyorsítja a fizetési műveleteket.

Hirdetés

A kétségek eloszlatása érdekében a kiberbűnözők az eredetiekhez a megszólalásig hasonló hivatkozásokat használnak, sőt, arcátlanságuk odáig terjed, hogy "óvakodjon a csalóktól" és hasonló üzeneteket helyeznek el az általuk létrehozott ál oldalakon, vagy feltüntetik, hogy a kommunikáció biztonságát melyik kiberbiztonsági cég garantálja.

Természetesen könnyű elhárítani az ilyen jellegű próbálkozásokat, ha nem vagyunk ügyfelei a hivatkozott szolgáltatónak. Ha azonban igen, és nemrégiben megváltoztattuk a fizetéshez használt bankkártyát, vagy töröltük azt, joggal gondolhatjuk, hogy valóban a szolgáltató keres minket, hogy egyeztessük az adatokat.

Védekezés. Mielőtt kattintanánk egy hivatkozáson, ellenőrizzük, hogy pontosan ugyanúgy néz-e ki, mint az a webcím, amelyet begépelünk, amikor meglátogatjuk a szóban forgó szolgáltatást.

Még ennél is hatékonyabb védelmi óvintézkedés, ha szokásunkká válik, hogy amikor ilyen gyanús levelet kapunk, bezárjuk az üzenetet, és mi gépeljük be a hivatkozott szolgáltatás valódi webcímét, így azonnal kiderül, hogy kértek-e tőlünk adategyeztetést.

Folytatás:
Erre figyeljen netezéskor: adathalász trükkök 2. rész

Erre figyeljen netezéskor: adathalász trükkök 3. rész

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.