Hirdetés
. Hirdetés

Európában továbbra is tilos a határok nélküli megfigyelés

|

Az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy a nemzeti biztonsági érdekek nem írják felül az európai polgárok általános adatvédelmi jogait. Szóval csak úgy senki nem kukkolhat utánunk.

Hirdetés

Noha az Európai Unió minden tagállamának külön törvénykezése van, azoknak meg kell felelniük az Unió által megszabott irányelveknek, és be kell építeni az EU által meghatározott törvényeket is az országok jogszabály-rendszerébe. Persze rengeteg esetben akadhatnak kétes pontok, az egyik ilyen az, hogy szabad-e nemzetbiztonsági szempontból megsérteni bizonyos adatvédelmi törvényeket: most egyértelművé vált, hogy a bíróság szerint nem.

Hirdetés

Egy évek óta húzódó ügyet zárt le most ezzel az Európai Unió Bírósága, döntésükben pedig kimondták, hogy nemzeti biztonsági érdekek sem írhatják felül az EU egyenlőségre, a magánélet, az adatvédelem és az önkifejezés szabadságára vonatkozó törvényeit. Az erről szóló hosszú anyagot a bíróság közzé is tette a Twitter-oldalán, így azt bárki szabadon átböngészheti:

Egyetlen kiskapu azért maradt, hogy a bíróság lehetőséget adott a törvények időleges hatályon kívül helyezésére, amennyiben fokozott nemzetbiztonsági kockázatról van szó, ebben az esetben ugyanis korlátozottan és ideiglenesen tartható vissza vagy gyűjthető adat, de kizárólag csak annyi, ami okvetlenül szükséges. Ebből még akadhatnak további gondok, ugyanis annak megállapítását, hogy mi az "okvetlenül szükséges", a nemzetek törvényhozásának megítélésére bízzák.

A döntést leginkább civiljogi szervezetek sürgették, akik több országban is találtak olyan nemzetbiztonsági törvényeket, melyek bajosan összeegyeztethetőek az EU-s törvényekkel. Ilyen a francia La Quadrature du Net, mely egy speciális hírszerzésről szóló rendelet, de érkeztek példák Belgiumból és az Egyesült Királyságból is.

"Míg a hatóságok és a hírszerző szervek nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy biztonságban tartsanak minket, ezt bizonyos határvonalak tiszteletben tartásával kell tegyék, hogy megakadályozható legyen az, hogy visszaéljenek a nagyon is jelentős hatalmukkal. Arra kell fókuszálniuk, hogy olyan hatásos, célzott felügyeleti rendszereket biztosítsanak, melyek egyaránt védik a biztonságunkat és az alkotmányos jogainkat." - nyilatkozta az egyik döntéshozó.

Azt is kifejtették, hogy a döntéssel az a céljuk, hogy mindenkit emlékeztessenek arra: egyik nemzet kormányzata sem emelheti magát a közösen elfogadott törvények fölé. Persze manapság a járványhelyzettől a terrorizmusra hivatkozó állapotokig sokféle precedens létezik mindenfelé arra, hogy a hatóságok erre hivatkozva éljenek a kiskapukkal, de ez már egy következő történet lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.