Hirdetés
. Hirdetés

Ez az új protokoll védi a képekből kinyerhető biometrikus adatokat

|

A nyilvános helyekre telepített arcfelismerő videóérzékelők számának gyors növekedésével párhuzamosan a személyek biometrikus adatainak védelme új jogi területre lép.

Hirdetés

A minap a New York-i székhelyű Getty Images képügynökség és piactér bevezette az "imageipar" első olyan digitális dokumentumot, amely figyelembe veszi a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) alkalmazások képzéséhez használt biometrikus adatok növekvő jelentőségét. Ezek az adatok, ha rossz kezekbe kerülnek, eladhatók a feketepiacon, és felhasználhatók a személyazonosság-lopás megkönnyítésére, valamint személyre szabott zsarolóprogramokhoz, rosszindulatú szoftverekhez és másfajta kibertámadásokhoz.

A vizuális tartalmakról szóló üzleti szabványokat támogató Digital Media Licensing Association (DMLA) közreműködésével kidolgozott új űrlap egyértelműséget és iránymutatást nyújt arra, hogy az adatok, köztük a vizuális tartalmak nyomon követése és megfelelő kezelése hogyan védheti meg a tartalomkészítők által rögzített személyes és biometrikus adatokat.

Hirdetés

"Reméljük, hogy széles körben elfogadják és aláírják a dokumentumot a Getty Images és az iStock weboldalain új kereskedelmi képeken és videókon szereplő modellek" - mondta a VentureBeatnek Paul Reinitz, a Getty Images érdekvédelmi és jogi tanácsadásért felelős igazgatója. Reinitz szerint a vállalat a saját használatán túl azt szeretné, ha a formanyomtatványt világszerte minden tartalomkészítő elfogadná. "Ez de facto szabvánnyá válik az iparágban" - mondta. A DMLA korábban nem rendelkezett semmi hasonlóval.

A biometrikus adatok azért különösen értékesek, mert a vizuális tartalomból kivont arcvonások felismerésére és feltérképezésére használhatók - mondta Reinitz. A közelmúltban több per is indult a biometrikus adatok felhasználásával kapcsolatban, amelyek főként a nyilvános helyeken éjjel-nappal az emberek arcát rögzítő videokamerákból származó olyan felvétreleken szerepelnek, amelyeket személyek kifejezett beleegyezése nélkül készítettek.

Bár a törvények ezen a területen még változóban vannak, a fejlesztőknek azzal kell kezdeniük a munkát, hogy törvényes forrásokból gyűjtik az adatokat, és engedélyt szereznek a tervezett felhasználásra - mondta Reinitz. Közölte: "Ahogy a mesterséges intelligencia és az ML technológiák fejlődnek a vizuális tartalmak területén, továbbra is elkötelezettek vagyunk a tartalomkészítők szellemi tulajdonjogainak védelme, valamint a harmadik felek magánélethez és tulajdonhoz fűződő jogainak tiszteletben tartása mellett. Bár az AI és az ML lehetséges alkalmazásai határtalanok, fontos felismerni, hogy az új eszközök és alkalmazások megkövetelik, hogy újragondoljuk a technológia és a kreatív folyamatok közötti kölcsönhatást."

Az olyan szabályozások, mint a 2018-as európai általános adatvédelmi rendelet és más jogszabályok világszerte megváltoztatták azt a módot, ahogy a vállalatok személyes adatok kezelik, így az iparági folyamatoknak is fel kellett zárkózniuk ehhez a szakember szerint Reinitz.

"Fel kell ismernünk, hogy a képekben található biometrikus adatok egyre szélesebb körű felhasználása az AI/ML alkalmazások képzéséhez megköveteli annak szavatolását, hogy a modell engedélyét megkapjuk a kép és az adatok ilyen módon történő felhasználásához. A Getty Images élen jár ezeknek a nagyon is valós aggályoknak a kezelésében" - jelentette ki Reinitz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.