Hirdetés
. Hirdetés

Ezért ne oszd meg a jelszavaidat

|

Az internethasználók közel fele megosztotta már jelszavát valakivel, vagy láthatóvá tette valaki számára, nagy veszélybe sodorva ezzel személyes adatait.

Hirdetés

A Kaspersky Lab legutóbbi fogyasztói felmérése szerint ez jól mutatja a biztonságtudatos viselkedés hiányát, valamint egyszerűvé teszi a kiberbűnözők számára az otthoni felhasználók online életéhez való hozzáférést.

Amikor a jelszavak fontosságáról esett szó, a válaszadók szükségesnek tartották az erős jelszavak alkalmazását az olyan szolgáltatásoknál, amelyeknek a legmagasabb értéket tulajdonították. A felhasználók szerint az erős jelszavakra leginkább az online bankolásnál (54 százalék), az e-mailezésnél (44 százalék) és a közösségi média oldalaknál (21 százalék) van szükség.

Az otthoni felhasználók úgy vélik, hogy az online vásárlások és a fizetésre szolgáló alkalmazások szintén erős jelszavakat igényelnek, de ezt nem tartották annyira fontosnak. Csak 29 százalékuk tartotta az online vásárlást fontos szolgáltatásnak, bár a válaszadók több mint egyharmada (38 százalék) érezte úgy, hogy indokolt az erős jelszó. Ráadásul csupán 29 százalékuk értett egyet azzal, hogy az online fizetési rendszerek erős jelszót igényelnek, és valamivel kevesebb, mint 23 százalékuk értékelte ezeket a szolgáltatásokat fontosnak.

Ennél is aggasztóbb a tény, hogy bár a fogyasztók egyetértettek abban, hogy az online pénzügyi tranzakciók erős jelszavakat igényelnek, több mint a negyedük (29 százalék) úgy gondolja, hogy nincs szükség a bejelentkezési adatok további védelmére ezen szolgáltatások igénybevételekor. Arra számítanak, hogy a márkák, amelyektől vásárolnak, minden szükséges védelmet biztosítanak.

Még nagyobb kockázatnak teszi ki személyes információit az internethasználók harmada (33 százalék), akik ugyancsak elismerték, hogy szabadon megosztják jelszavaikat családtagokkal. 44 százalékuk nem csupán megosztotta a jelszavakat, hanem mások számára látható helyen hagyta. Tízből egy (11 százalék) megoszt jelszavakat barátokkal és meglepő módon 6 százalékuk a kollégáival is. És az otthoni felhasználók több mint egyharmada (38 százalék) csak egy e-mail-címet használ minden célra, és ennek a jelszónak a megosztása másokkal igen költséges lehet. Ha illetéktelen kezekbe kerül, ez a jelszó feloldhat minden információt, amelyet az e-mail-fiókban tárolnak.

"A felhasználóknak hozzáértőbben kellene viszonyulniuk jelszavaikhoz. Ha egyszer megosztják, nagyon nehéz nyomon követni, hogy hol köt ki a jelszó. A kutatásaink szerint az emberek nem értik, hogy miért van szükség erős jelszavakra és miért kell ezeket bizalmasan kezelniük. Nyilvánvalósan elvárható egy baráttól vagy családtagtól, hogy ne hozza tudatosan nyilvánosságra a jelszavainkat, de ha megosztjuk jelszavainkat, megnő a veszélye annak, hogy rossz kezekbe kerülnek. Ez könnyű hozzáférést biztosíthat a kiberbűnözőknek a személyes és pénzügyi információkhoz, valamint a feltört számlákat arra használhatják, hogy fertőzött hivatkozásokat és fájlokat osszanak meg, másokat károsítva meg ezzel. A legrosszabb esetben teljes személyazonosságok is veszélybe kerülhetnek. Még a legösszetettebb jelszó is gyengévé válhat, ha mások által látható, úgyhogy mindenki tartsa meg magának a jelszavait." - mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.