Hirdetés
. Hirdetés

FBI: a kibertámadások súlyos hatással lehetnek a világ élelmiszerellátására

|

Az ügynökség szerint a mezőgazdasági szövetkezeteket célzó zsarolóprogram-támadások növekedése megzavarhatja "az egész élelmiszerláncot".

Hirdetés

Az Egyesült Államok legfőbb bűnüldöző szerve a mezőgazdasági termelőszövetkezetek elleni kibertámadások elszaporodására figyelmeztetett, mondván, hogy a hackerek nagyüzemeket vehetnek célba, és így potenciálisan hatással lehetnek a világ élelmiszerellátására.

Az FBI kiberügyi részlege a múlt héten közleményt adott ki a magánszektornak, amelyben rámutatott, hogy a 2021-es őszi betakarítás időszakában és 2022 első hónapjaiban egyre több zsarolóprogram-támadás éri a mezőgazdasági szövetkezeteket.

Hirdetés

"A ransomware-szereplők nagyobb valószínűséggel támadhatnak mezőgazdasági szövetkezeteket a kritikus ültetési és betakarítási szezonban, megzavarva a működést, pénzügyi veszteséget okozva, és negatívan befolyásolva az élelmiszer-ellátási láncot" - áll a közleményben, hozzátéve, hogy az ilyen támadások befolyásolhatják az ültetési szezont "a vetőmag- és műtrágyaellátás megzavarásával".

Az ügynökség a továbbiakban több közelmúltbeli esetet is idézett, köztük a tavaly év végi egy hónapos időszakot, amikor hat nagy gabonaszövetkezetet értek különböző zsarolóprogram-támadások, valamint egy "több államot érintő gabonavállalatot", amelyet márciusban ért hasonló hackertámadás. Megjegyezték, hogy az ilyen támadásoknak széles körű hatása lehet a globális élelmiszerellátásra, mivel a gabona fontos az emberek és az állatállomány számára egyaránt.

"A gabonatermelés jelentős megzavarása az egész élelmiszerláncra kihathat, mivel a gabonát nemcsak az emberek fogyasztják, hanem takarmányozásra is használják" - áll a közleményben. "Emellett a gabona- és kukoricatermelés jelentős zavara hatással lehet az árukereskedelemre és a készletekre".

Az FBI figyelmeztetése az egyik fő mezőgazdasági exportőrnek számító Ukrajnában zajló konfliktus miatt egyes régiókban fellépő élelmiszerhiány okozta aggodalmak közepette érkezett. Oroszország, amely az év elején megtámadta szomszédját, szintén jelentős búza- és egyéb alapvető termények exportőre, és a két országot általában regionális "kenyérkosárként" emlegetik. A Moszkva ellen bevezetett nyugati gazdasági szankciók valószínűsíthetően tovább súlyosbítják a problémát, mivel a növekvő számú banki és pénzügyi korlátozások új akadályokat állítanak a világkereskedelem elé.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.