Hirdetés
. Hirdetés

Germanwings -katasztrófa: távirányítású repülők jönnek

|

Vészhelyzetben távvezérelhető repülőgépeken dolgoznak a mérnökök.

Hirdetés

A vizsgálatok jelen állása szerint a másodpilóta Andreas Lubitz zárta ki kapitányát a pilótafülkéből, és szándékosan vezette a Germanwings utasszállítót egy francia hegyoldalnak március 24-én, 150 ember halálát okozva. A 4U9525 járat megmentésére lett volna nyolc perc, de a hatóságok képtelenek voltak a beavatkozásra.

Hirdetés

Axel Raab, a német légiforgalmi irányítási hatóság (DFS) egyik vezetője elmondta az NBC News-nak, hogy a német hatóságok vizsgálják, hogy lehet kidolgozni azt a rendszert, amely lehetővé tenné a gépek távirányítását. A New York-i ikertornyok elleni támadások, a 9/11 óta az Európai Unió és számos vállalat, beleértve DFS-t is, elindított egy kutatási projektet a repülőgépek automatikus leszállásának kifejlesztésére.

 

A légitársaságok óvatosan fogadták a kezdeményezést. A Lufthansa Csoport, a Germanwings anyavállalata azt mondta, felfigyeltek az új javaslatokra és értékelik azokat, együttműködve partnereikkel. Egyes szakértők eközben arra figyelmeztettek, hogy biztonsági kockázatokat jelentenek azok az adatfolyamok, amelyek a földi rendszerek és repülőgépek között zajlanak.

Az Egyesült Államok Kormányzati Ellenőrzési Hivatal közzétett egy jelentést, amely szerint a repülőgépek egyre nagyobb része csatlakozik az internetre. Biztosítani kell, hogy kizárható legyen a jogosulatlan távoli hozzáférés a repülőgépek irányítási rendszereihez.

Ennek ellenére a Germanwings targédiája új lendületet adott annak kutatási projektnek, amely szerint a légügyi hatóságok megpróbálnak beavatkozni a repülőgép rendszereibe, ha a pilótafülkében vészhelyzet alakul ki.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.