Hirdetés
. Hirdetés

Gyorsan változó felhőtakaró

|

Megújul vagy megszűnik az IaaS szolgáltatások 75 százaléka a következő két évben - jósolja az IDC.

Hirdetés

Előrejelzését az International Data Corporation abban a jelentésben (IDC FutureScape: Worldwide Cloud 2015 Predictions) tette közzé, amelyben a nagyvállalatoknak ad támpontokat IT-környezetük átalakításához.

A piacelemző szerint jövőre a felhő szolgáltatások kiértékeléséhez a vállalatok olyan kritériumrendszert használnak majd, amelyben a követelmények 65 százalékát az érzékeny adatok védelmét szabályozó törvények és a megfelelésre irányuló törekvések fogják meghatározni.

Mielőtt 2016-ba lépnénk, a nagyvállalati IT-osztályok több mint 65 százaléka elkötelezi magát a hibrid felhőkörnyezetek használata mellett, ami gyors változásokat fog maga után vonni az informatikai szervezeteken belül is. Az IDC arra számít, hogy 2016-ra a nagyvállalatok IT-költségvetésük 11 százalékát átcsoportosítják a hagyományos, házon belüli rendszerektől a felhőalapú szolgáltatási modell különböző változataihoz. Két év távlatában a hibrid felhőkörnyezeteket használó nagyvállalatok a munkaterhelés változásaira reagáló felügyeleti eszközöket is bevezetnek, újonnan, vagy meglévő menedzsment rendszerüket bővítve.

 

A rá következő évben a nagyvállalatok 20 százaléka már a nyílt forráskódú közösségek által fejlesztett szabványokat és keretrendszereket is stratégiai jelleggel alkalmazhatja, miután meggyőződött üzleti értékükről. Ugyancsak 2017-ben a nagyvállalatok IT-költségvetésük 20 százalékát olyan iparági felhőszolgáltatásokra fordíthatják, amelyek rugalmasabb együttműködést, információmegosztást és kereskedést tesznek lehetővé. Abban az évben az IT-osztályok negyede már hivatalosan is támogatni fog egy ún. fogyasztói réteget a szervezet informatikai környezetében, amelyben az alkalmazottak igény szerint automatizálhatják a munkájuk során használt folyamatokat. Az új alkalmazások 35 százaléka ekkor már felhőalapú, folyamatos szolgáltatási modellben fog működni, és a DevOps szellemében ugyancsak rövid átfutással jelennek meg majd bennük az üzleti innovációt támogató, új fejlesztések és funkciók.

Még távolabbra előretekintve, 2018-ban a SaaS alkalmazások 5,60 százaléka olyan újfajta, funkcióvezérelt és mikroárazott IaaS képességeket fog használni, amelyek által az informatikai közű szintjén is megjelenik az üzleti innováció.

– A digitalizáció és a transzformáció, a vállalati IT-környezet átalakulása, melynek során az igény szerinti szolgáltatások mindinkább előtérbe kerülnek, nagyon gyors változást idéz elő az informatikai osztályon belül is – mondta Robert Mahowald, az IDC alelnöke, aki a SaaS- és felhőszoftver-piac kutatását irányítja. – Az IT-vásárlók figyelme fokozatosan a felhőszolgáltatásokra is építő, vagy azokat előnyben részesítő stratégiák felé fordul. Ezért szinte mindegyikük újraértékeli eddigi, bevált gyakorlatát a hibrid felhőkörnyezetek, a biztonságos adatmenedzsment, a végponttól végpontig terjedő irányítás, az informatikai szakemberek továbbképzése és a szállítókat keményebben versenyeztető beszerzés érdekében.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.