Hirdetés
. Hirdetés

Ha talál egy USB-kulcsot, megnézi, mi van rajta?

|

Sokan minden gond nélkül bedugják gépükbe az ismeretlen forrásból származó USB-memóriákat, nagy hibát követve el ezzel.

Hirdetés

A CompTIA iparági szövetség tanulságos kísérletet végzett: három amerikai nagyváros közterületein hagytak 200 USB-memóriát, amelyek 17 százalékát bedugták számítógépükbe a "szerencsés" megtalálók, köztük informatikusok is. És nem csupán bedugták, hanem követték az azon található utasításokat, megnyitottak egy fájlt, kattintottak az abban található hivatkozásra, és egy e-mailt küldtek a megadott címre, benne olyan személyes információkkal, hogy milyen munkát végeznek.

Az USB-memóriákkal egy sor veszélyes támadást lehet végrehajtani, amelyekkel többek között átvehető az ellenőrzés az érintett számítógép felett, és bizalmas adatok lophatók el róla. Feltételezések szerint USB-kulcsot használtak az iráni urándúsító létesítmények informatikai rendszerének Stuxnet féreggel való megfertőzésére is.

Korábban az amerikai belbiztonsági minisztérium ugyancsak végzett hasonló kísérletet: ők azt állapították meg, hogy a kormányzati intézmények környékén talált USB-kulcsok 60 százalékát csatlakoztatták számítógéphez, ha pedig a memóriákon hivatalosnak tűnő embléma volt, az arány 90 százalékra nőtt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.