Hirdetés
. Hirdetés

Hatalmas javaslat-csomag érkezik a gyerekek online védelmére

|

A Nemzetközi Távközlési Egyesület szerint most sokkal nagyobb szükség van a fiatalkorúak online biztonságára, mint valaha, így rengeteg irányelvet gyűjtöttek össze, mely alapján a kormányok törvényeket alkothatnak, valamint a szolgáltatók és vállalatok is segíthetnek.

Hirdetés

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) az ENSZ azon speciális ügynöksége, mely 1865 óta tesz ajánlásokat, hogy a telekommunikáció minél könnyebben és biztonságosabban működjön világszerte. Ezúttal egy kiterjedt javaslat-csomaggal, a Child Online Protectionnel (COP) álltak elő, mely figyelembe veszi, hogy a mai kor gyermekei milyen veszélyeknek vannak kitéve az internet használata közben, és ezek alapján tesz javaslatokat, melyet a kormányok törvényebe foglalhatnak, felvehetik a tantervbe, vagy egyszerűen csak a hétköznapok részévé tehetik. 

Hirdetés

Az új irányelvek kidolgozásakor szinte az alapoktól kezdték vizsgálni azt, hogy a digitális világban mikkel kerülhet szembe a mai fiatalság. Többek között foglalkoztak magával az internethasználattal, az online játékokkal, a robotikával, a mesterséges intelligenciával és a gépi tanulással is. Az egyik legfontosabb problémakör, hogy hogyan biztosít az online világ teret a kirekesztésnek a zaklatásnak, legyen itt szó fizikai vagy mentális betegséggel élő, vagy valamilyen etnikai kisebbséghez tartozó fiatalokról.

A javaslat-csomag kiemelten foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy már a kezdetektől tudatos internethasználatra neveljük a gyerekeket, akik fejlettebb országokban a világháló felhasználóinak jelentős többségét teszik ki. Erre a jelenségre erősített rá a COVID-19 világjárvány is, mely azokat a gyermekeket is valamilyen mértékű online interakcióra kényszerítette, akiket a szüleik csak később terveztek bevezetni ebbe a világba, és nem készítették fel őket az itt leselkedő veszélyekre.

A COP kitér arra, hogy egy megfelelően biztonságos online környezet és kultúra kialakításához elengedhetetlenül szükséges a magán- és állami cégek, az internetszolgáltatók, a kormányok és a társadalom együttműködése. Ennek elősegítése érdekében egy nagyon rugalmas javaslat-csomagot állítottak össze, mely a nemzetközi standardokat, a gyermekjogi szabályozásokat és az ENSZ fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzéseit is szem előtt tartja. A védelem mellett azonban célja az is, hogy a fiatalok tudatosan használhassák az internetet, melynek köszönhetően könnyebben kibontakoztathatják képességeiket. 

A COP teljes anyagát június 23-án mutatják be a cégek, a kormányok és a sajtó képviselőinek egy online prezentáció formájában. Természetesen mindez csak egy hatalmas és részletes ajánlás, tehát innentől a vállalatok, állami szervek és szolgáltatók kezében van a döntés, mit és hogyan alkalmaznak ebből.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.