Hirdetés
. Hirdetés

Hatékony együttműködés a rendőrökkel

|

A spanyol rendőrség a Trend Micro fenyegetéskutatási osztályával közösen számolt fel egy kiberbűnözői hálózatot.

Hirdetés

Az elmúlt néhány hónap során a cég rengeteg adatot szolgáltatott a hispán rendőröknek a Reveton ransomware mögött álló csoportról. A bűnözők között az utóbbi időben igen népszerű ransomware, a fertőzés után elzárja a felhasználó elől a számítógépet különböző jogvédett tartalmak letöltésével vagy engedély nélküli szoftverhasználattal vádolva.

A fertőzött gép tulajdonosa, csak akkor kapja vissza az irányítást számítógépe felett, ha váltságdíjat fizet. Annak érdekében, hogy a csalás még hitelesebb legyen, a trójai a helyi rendőrség logóit használta és anyanyelvükön fenyegette az áldozatokat.

A Trend Micro fenyegetéskutatás osztálya által végzett tevékenységek közvetlen eredményeként lehetőség nyílt a bűnözői hálózat infrastruktúrájának feltérképezésére. A bűnüldöző szervek által összegyűjtött egyes értesülések lehetővé tették, hogy nagyfokú bizonyossággal meg lehessen állapítani a bűnözői banda legfelsőbb szintjéhez tartozó egyik egyén személyazonosságát.

Ez az információ közvetlenül hozzájárult legalább 11 fő letartóztatásához. Köztük van az a 27 éves személy, akiről úgy tudják, hogy a Reveton néven ismert ransomware törzs mögött álló kiberbűnözői bandának az egyik feje. Az orosz származású bűnözőt Dubaiban tartóztatták le, Spanyolországnak való kiadatásán még dolgoznak, hogy bíróság elé lehessen állítani. A rendőrség becslése értelmében ez az egy csoport több mint 1.000.000 euró értékű pénzt mosott tisztára egyetlen évben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.