Hirdetés
. Hirdetés

Hivatalos jelentés: a kriptocsalások jelentik messze a legnagyobb veszélyt a befektetőkre

|

A befektetési csalás leggyakoribb árulkodó jele a kockázat nélküli, garantáltan magas hozamot ígérő ajánlat.

Hirdetés

A kriptovalutákhoz és a digitális eszközökhöz kapcsolódó befektetések jelentik messze a legnagyobb veszélyt a befektetőkre nézve - derül ki az amerikai értékpapír-szabályozók körében végzett felmérésből.

Az Észak-amerikai Értékpapír-felügyeletek Szövetségének (NASAA) éves felmérése arra szólította fel a befektetőket, hogy legyenek óvatosak a népszerű és volatilis, nem szabályozott befektetések vásárlása előtt, különösen a kriptopénzekkel és digitális eszközökkel kapcsolatos befektetések esetében.

Hirdetés

"A kriptomilliomosokról szóló történetek idén néhány befektetőt arra csábítottak, hogy kipróbálja magát a kriptovalutákba történő vagy kriptovalutákkal kapcsolatos befektetések területén, és velük együtt számos hír jelent meg azokról, akik nagyban fogadtak és nagyot veszítettek. És ezek a hírek 2022-ben is meg fognak jelenni" - mondta Joseph P. Borg, az alabamai értékpapír-bizottság társelnöke.

"A befektetési csalás leggyakoribb árulkodó jele a kockázat nélküli, garantáltan magas hozamot ígérő ajánlat. Fontos, hogy a befektetők tisztában legyenek azzal, hogy mibe fektetnek, és hogy kikkel fektetnek be. Az oktatás és a tájékoztatás a befektető legjobb védelme a befektetési csalással szemben" - mondta Melanie Senter Lubin, a NASAA elnöke és Maryland állam értékpapírügyi biztosa.

A jelentés hozzátette, hogy a digitális eszközök "nem illeszkednek pontosan a meglévő befektetői szabályozási keretbe", így az ilyen termékekkel könnyebb lehet "a közönség átverése".

"Mielőtt valaki belevetné magát a kriptoőrületbe, ne feledje, hogy a kriptovaluták és a kapcsolódó pénzügyi termékek nem lehetnek mások, mint Ponzi-rendszerek és más csalások nyilvános felületei" - mondta Joseph Rotunda, a Végrehajtási Szekció Bizottságának alelnöke. A szakember hozzátette, hogy a kriptopénz kereskedési programokban való befektetéseket, a kriptobányászati poolokban való érdekeltségeket, a kripto letéti számlákat és az értékpapírosított tokeneket "annak kell tekinteni, amik: rendkívül kockázatos spekulációnak, magas veszteségkockázattal".

A Chainalysis blokklánc-elemző cég szerint a csalók 2021-ben rekordösszegű, 14 milliárd dollárnyi kriptopénzt vittek haza, ami nagyrészt a decentralizált pénzügyi (DeFi) platformok felemelkedésének köszönhető. A DeFi a kriptopiac gyorsan növekvő ágazata, amelynek célja, hogy a blokklánc-technológia segítségével kikerülje a közvetítőket - például a bankokat - a hagyományos pénzügyi tranzakciók, a hitelek nyújtásánál.

A kriptoval kapcsolatos bűncselekményekből származó veszteségek 79 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, amit a lopások és átverések megugrása okozott. A kriptovaluta-alapú bűncselekmények legelterjedtebb formája 2021-ben a csalás volt, amelyet a lopás követett, a legtöbb esetben a kriptovaluta-üzletek feltörése révén. A Chainalysis szerint a DeFi mindkét esetben nagy szerepet játszik, ami egy újabb figyelmeztetés azoknak, akik a kriptoipar e feltörekvő szegmensében próbálkoznak.

A NASAA megjegyezte, hogy a befektetőket érő fenyegetések közül sok manapság a zártkörű ajánlattételekkel kapcsolatos, amelyek mentesülnek a szövetségi törvények regisztrációs követelményei alól. Az államok is mentesülnek az ilyen magánértékpapírokkal kapcsolatos befektetővédelmi törvények érvényesítésétől. "A be nem jegyzett zártkörű ajánlatok általában magas kockázatú befektetések, és nem vonatkoznak rájuk ugyanazok a befektetővédelmi követelmények, mint a nyilvános piacokon értékesítettekre" - mondta Borg.

Az állami értékpapír-felügyeletek szerint, ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg csalásról van szó. Egyes DeFi platformok például hatalmas hozamokat kínálnak a felhasználóknak, például magas kamatozású megtakarítási és hitelezési termékeket.

A rosszindulatú szereplők gyakran azzal csábítják az új befektetőket, hogy biztonságos, jövedelmező, garantált hozamok kifizetését ígérik viszonylag rövid időn belül - néha hónapok vagy évek helyett órákban vagy napokban mérve - a NASAA szerint az ilyen ígéretek csakis a csalás piros zászlajaként értelmezhetők.

A lakossági befektetőkre leselkedő legnagyobb veszélyek listáját a felmérés szerint a váltókhoz kötődő csalási ajánlatok, az online és a közösségi médián keresztül kínált pénzcsalások, valamint az önigazgató egyéni nyugdíjszámlákhoz kapcsolódó pénzügyi csalások egészítik ki.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.