Hirdetés
. Hirdetés

Hogy húzzuk ki a zsarolóvírus-támadások méregfogát?

|

A június járvány a Windows egy ősrégi hálózati protokolljának sebezhetőségét használta ki. Szabaduljunk meg tőle!

Hirdetés

Ma már tudjuk, hogy a június 27-én kitört zsaróvírus-járvány nem pénzszerzési akció volt, hanem egy Ukrajna elleni orosz kiberattak. Ami a többi országnak jutott belőle, járulékos kár volt.

A támadás egy komoly windowsos biztonsági rést használt ki az ősöreg SMB1 hálózati protokollban, amit a Microsoft szerint sem lenne szabad többé használni. Az eredeti SMB-t az IBM készítette vagy harminc éve DOS számítógépekhez, aztán a Microsofot saját LAN Manager hálózati termékével kombinálva hozzáadta a Windows for Workgroupshoz 1992-ben, és azóta se dobta ki: még a Windows 10-be is bekerült!

Egy DOS-rendszerekhez kifejlesztett hálózati protokoll nyilvánvalóan nem felel meg az internetes világ biztonsági követelményeinek. A Microsoft régóta meg akart szabadulni tőle, de annyi szoftver épül rá, hogy idáig nem volt képes rá. Csak a Windows 10 Fall Creators Update-ben távolítja el végleg.

A nagyvállalatok azonban ne várjanak odáig, lőjék ki már most! A dolog mikéntjének ismertetése szétfeszítené egy ilyen rövid cikk kereteit, de akit érdekel, megtalálja a Microsoft TechNet helyén.

Hirdetés

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.