Hirdetés
. Hirdetés

Igazságkeresés a kibertérben

|

A kétosztatú nézet relevanciáját, miszerint valami vagy igaz, vagy hamis, a kibertér az utóbbi időben folyamatosan megkérdőjelezi. Éles határról már nem beszélhetünk, sőt az elmúlt években számos esemény bebizonyította: az igaznak hitt hamis információ hatalommá tud válni. Az idei Informatikai Biztonság Napja konferencia e tény veszélyeire és az e veszélyekre adható válaszokra fókuszál.

Hirdetés

Idén 15 éves jubileumát ünnepli az ITBN CONF-EXPO, a kiberbiztonsági szakma legnagyobb közép-európai rendezvénye. A szervezők az évforduló alkalmából számos újdonsággal készülnek, többek között interaktív helyszínekkel, jótékonysági nyereményakcióval, startup pitch-versennyel, szakmai workshopokkal és több mint száz előadással.

Hirdetés

Keleti Arthur, az ITBN alapítója és főszervezője így fogalmazta meg, hogy mit jelent számára az évforduló: - Óriási utat járt be a biztonsági szakma az elmúlt 15 évben. 2005-höz képest több mint tízszer többet költenek a cégek biztonságra, az alkalmazások által készített naplókat a cégek 83 százaléka gyűjti vagy elemzi, a biztonsági szakember pedig a legkeresettebb szakmák egyike lett. Felnőttünk. De velünk együtt nőttek a problémák is. 2019 slágere a hamis hírek, videók és tartalmak gyártása, és a horizonton az AIC (Artificial Intelligence Crime), amikor tartalmak előállításához a bűnözők is mesterséges intelligenciát használnak. A védelem sem alszik. Az első ITBN-en még csak 500-an voltunk, most már több mint 2000-en vagyunk. Tizenöt éve még a cégek egyharmadánál egyáltalán nem végeztek információbiztonsági vizsgálatokat, mára ez már elképzelhetetlen. Úgy gondolom, hogy az ITBN éppen azzal járul hozzá ehhez a fejlődéshez, hogy ebben a tizenöt évben folyamatosan változva ad egy, a hazai informatikában egyedülálló iparági független platformot a vélemények cseréjéhez, a legjobb megoldások bemutatásához, olyan szakértők meghívásához, mint Kevin Mitnick, Mikko Hyppönen, Troy Hunt vagy az FBI kibervédelmi igazgatója, Donald Good. Segítünk a fiatal biztonsági cégek és startupok bemutatkozásában, az utánpótlás képzésében, miközben töretlenül fejlesztünk, és olyan kezdeményezések nőttek ki az eseményből, mint az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás (KIBEV) vagy az ITBN-díj, amelyik az első és máig egyetlen, a teljes szakmát lefedő független elismerés. Büszke vagyok rá, hogy ebben a munkában, összefogásban részt vehetek.

           

Szakmai sztárok 
A tartalom fókuszait az előző évekhez hasonlóan a kiberbiztonsági szakma legaktuálisabb és leginkább vitás kérdései alapján választotta meg a konferencia. - Az idei ITBN választott központi tematikájával, a TRUE/FALSE címmel célunk az, hogy a kiberbiztonsági szakma figyelmét erre a jelenségre is kiterjessze, hogy miközben a szakemberek számtalan feladattal küzdenek nap mint nap, mielőbb felkészüljenek erre az új problémakörre is, a megtévesztés legfejlettebb technológiával történő megvalósítására - mondta el Kovács Zoltán, az ITBN szakmai tartalomért felelő tanácsadója.

A tematikának megfelelően a világ ünnepelt szakértőit és szakmai sztárjait is felvonultatja az ITBN CONF-EXPO. Többek között itt lesz a deepfake celebjének számító Mona Lisa videó egyik alkotója, Jegor Zaharov, napjaink egyik legnépszerűbb szakmai véleményvezére, Troy Hunt Ausztráliából, a NATO Kibervédelmi Központjából Clare Lain stratégiai kutató, valamint az offenzív biztonság szakértője, Håkan Nohre is.           

Konkrét incidensek 
Az ITBN idei főtámogatója, a T-Systems több meglepetéssel is készül: egy szakmai körökben régóta várt, az etikus hackereket érintő tartalommal, konkrét incidensek kezelésével, valamint az adatelemzéssel végrehajtott hatékony csalásmegelőzéssel. Az év kiemelt partnere, a 4iG pedig szakmailag jelentős projektjeiről, egy érthető módon évről évre népszerűbb témáról, a SOC központok kérdésköréről beszél majd. De az esemény speciális támogatói is komoly tartalmakkal érkeznek a kétnapos konferenciára. Az Innomatrix a jogosultságkezelés következő generációs megoldásait mutatja be, az összefogást a legelső ITBN óta támogató Microsoft az egészségügy kibervédelmi ellenálló képességéről beszél. A Palo Alto Networks összefoglalja a kibervédelem elmúlt 15 évét, és hogy mit tanulhattunk belőle. Az S&T a céges környezetben is egyre népszerűbb biztonságos csoportmunkát felhőkörnyezetbe hozza. A Secudit ínyencséggel jelentkezik az elosztott sérülékenység-menedzsment témájában. A népszerű szakember, Righard Zwienenberg - az ESET munkatársa - az aktuális biztonsági kihívásokat helyezi új perspektívába. A Spesys pedig a Netscout segítségével arra keresi a választ, miképpen láthatjuk át az eddig áttekinthetetlenül összetett alkalmazásüzemeltetési környezetünk biztonságát.

Az ITBN idén is 2000 szakmai érdeklődőt vár a budapesti Groupama Arénába, 2019. szeptember 25-26-án. A részvétel ingyenes, de feltétele az előzetes regisztráció, melyre a weboldalon keresztül van lehetőség.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.