Hirdetés
. Hirdetés

Így véd meg az ittas vezetés elleni technológia az utakon

|

Egyes kritikusok aggodalmukat fejezték ki az ilyen rendszerek megbízhatóságával kapcsolatban.

Hirdetés

Az ittas vezetés a halálos áldozatok és sérültek magas száma miatt még mindig komoly probléma szerte a világon. A fejlett szondázási technológiák sokat segítettek az alkoholt fogyasztók kiszűrésében, de azt senki sem tudta eddig megakadályozni, hogy ittas ember a volán mögé üljön. Egy új technológia azonban talán már teljesen megállíthatja az ittas vezetést.

Az amerikai Kongresszus elfogadott infrastrukturális törvénytervezete előírta, hogy az autógyártók a járműveket fejlett, az ittas vezetést megelőző technológiával szereljék fel. Ezek a rendszerek vagy figyelemmel kísérik a járművezető teljesítményét, hogy megállapítsák, hogy a sofőr befolyásolt állapotban van-e, vagy pedig tesztelik a sofőr BAC-értékét.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma szabad kezet kapott a gyártók által használt rendszer típusának megválasztásában, amelyeket 2027-ig kötelezően be kell szerelni az új autókba.

Hogyan működnek a vezetésfigyelő rendszerek

A vezetésfigyelő és -segítő rendszerek (DMAS) nagyrészt automatikusak és nem feltűnőek, a vezető aktív közreműködése nélkül, vagy csak kis hozzájárulásával működnek. Ezek a rendszerek olyan dolgokat ellenőriznek, mint a kormányzás, a fékezés és a vezetési pálya, lehetővé téve az autó számára, hogy "kikövetkeztesse" a vezető éberségét, és szükség esetén figyelmeztetéseket küldjön vagy akár korrekciós intézkedéseket, például autonóm vészfékezést aktiváljon.

A DMAS újabb fejlesztései kifejezetten a járművezetőre összpontosítanak, és valós idejű videómegfigyelést használnak a fej helyzetének, a szemhéjlecsukódásnak és a tekintet irányának követésére, hogy felismerjék a járművezető magatartásának rendellenességeit.

Vészhelyzetben ezek a rendszerek együttműködve megakadályozhatják a balesetet. A kamerák például megállapíthatják a járművezető állapotát, míg az automatizált vezetési technológia biztonságba manőverezi a járművet.

Ilyen megoldásokat már a 2000-es évek eleje óta integrálnak a járművekbe, elsősorban a fáradtság és a figyelemcsökkenés ellenőrzésére. Ma már a legtöbb új járművet ilyen rendszerekkel szerelik fel, és ezek egyre kifinomultabbá váltak. Az Európai Unióban a DMAS-technológiát idén júliustól minden új autóban kötelezővé teszik. Kína is jó úton halad afelé, hogy minden új járműben előírja ezt a rendszert.

Új technológiák kifejezetten az ittas vezetés ellen

Más technológiákat is fejlesztenek az ittas vezetés ellen. Ezekben az alkoholt érzékelő rendszereket használnak. Az egyik ilyen a légzésen alapul, amely a járművezető véralkoholszintjét az autóban érzékelhető normál kilégzésből tudja meghatározni. Egy másik egy érintésen alapuló rendszer, amely a gyújtásgombban vagy a sebességváltóban elhelyezett érzékelőket használ a járművezető véralkoholszintjének meghatározására a bőrfelszín alatt.

Ha bármelyik rendszer megállapítja, hogy a járművezető befolyásolt vagy a megengedett határérték felett van, intézkedik. Ez jelentheti, hogy nem engedi elindítani a motort vagy meggátolja az autó mozgását, figyelmeztetést ad a sofőrnek, vagy aktívan lekormányozza a járművet az útról. Ez az új technológia még ebben az évben elérhető lesz a haszongépjárművekben.

Egyes kritikusok aggodalmukat fejezték ki az ilyen rendszerek megbízhatóságával, valamint a járművezetői adatok gyűjtésével és felhasználásával kapcsolatos adatvédelmi kérdésekkel kapcsolatban. Mások a szabadság elvesztését és a rendszer meghibásodásából adódó kényelmetlenségeket kifogásolják. Ugyanakkor ez az új technológia hatalmas előrelépés lehet az ittas vezetés elleni jelenleg már bevezetett néhány rendszerekhez képest, amelyek drágák, megbízhatatlanok és nem voltak hatékonyak a probléma felszámolásában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.