Hirdetés
. Hirdetés

Itt az első magyar zsarolóvírus: kicsi, savanyú, de a miénk!

|

A program a Locky olcsó koppintása. Még automatikus webhelye sincs, levelezgetni kell a zsarolóval.

Hirdetés

Új zsarolóvírus terjed a neten, amely a veszélyes Locky hasonmásának maszkírozza magát, de valójában olcsó koppintás, amely minden bizonnyal magyar kéz műve. A vírust felfedezője, az Avast szakértőjeként dolgozó Jakub Kroustek a Hungarian Locky összevonásából Huckynak nevezte el.

Kroustek először a Lockynak hitte a kártékony programot, mivel a .locky kiterjesztést fűzte a titkosított fájlokhoz. A Locky azonban már hónapok óta a .zepto, .odin, .shit, leggyakrabban pedig a .thor kiterjesztést használja. A zsarolóvírus magyar nyelvű üzenete is tartalmaz olyan elemet (a jobb felső sarokban egy kis sárga lakatot), ami az eredeti Lockynál hiányzik.

További különbség, hogy míg a Hucky emailt kér, a Locky egy automatizált webhelyre irányít a Sötét Weben, így sosincs közvetlen kapcsolat a bűnözők és az áldozatok közt. Végül a Hucky Microsoft VisualBasicben íródott, a Locky viszont Microsoft Visual C++-ben.

A hazai szálra nem csupán a magyar nyelvű zsaroló üzenet utal: a kódban is szerepelnek magyar szavak, és a terjesztésre használt fájl neve turul.exe, illetve semmi.exe.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.