Hirdetés
. Hirdetés

Játékot csinált a weboldalak lebénításából egy török hacker

|

A DDoS szoftver azonban egy titkos, hátsó bejáratot is rejt.

Hirdetés

Törökországban egy hacker azzal bátorítja DDoS (elosztott szolgáltatásmegtagadás típusú) támadások indítására a felhasználókat, hogy azokat játékká alakította, amely pontokat és díjakat ad a politikai weboldalak lebénításáért.

A DDoS platform, melynek neve magyar fordításban Felületi Védelem, valójában arra csábított más hackereket Törökországban, hogy feliratkozzanak és pontokat gyűjtsenek, mondta a Forcepoint biztonsági cég, amely leleplezte a játékot.

Pörölykalapács (törökül Balyoz) az eszköz neve, amelyhez a résztvevők hozzáférést kapnak, hogy DDoS támadásokat indíthassanak meghatározott weboldalak ellen.

A támadás időtartama alatt a játékosok tíz percenként pontot kapnak, majd az összegyűjtött pontokat jutalmakra válthatják be. A díjak között fejlettebb DDoS-eszköz, az online hirdetések kattintásszámának meghamisításával pénz csináló bothálózatokhoz való hozzáférés, valamint egy kópéprogram szerepel, amely megfertőzi a számítógépeket, hogy hangokkal és képekkel rémisztgesse a felhasználókat.

Török hackerfórumok népszerűsítették a DDoS platformot, amellyel összesen 24 politikai weboldal támadható, többek között a kurdokhoz köthető, illetve az örmény népirtást taglaló oldalak, valamint az Angela Merkel által vezetett Német Kereszténydemokrata Párt honlapja.

Szigorú szabályokat is lefektetett a DDoS platform készítője. A támadásokhoz kapott eszköz például csak egy PC-n fut, a játékosok nem tudják több számítógépre telepíteni, így egyenlő eséllyel indulnak a pontokért, mutatott rá a Forcepoint.

Nem a leghatékonyabb módja azonban ez a DDoS támadásoknak, amelyekhez a hackerek jellemzően megfertőzött számítógépek egész hadát vetik be.

Bizonyossággal nem tudta megállapítani a Forcepoint, hogy a DDoS platform hány játékost toborzott, és a támadásokkal sikerült-e ténylegesen kiütni a megcélzott weboldalak valamelyikét. A résztvevőknek adott DDoS eszköz azonban egy hátsó bejáratot is tartalmaz, amelyen keresztül titokban egy trójait tölt le a számítógépekre.

Csak akkor lép azonban akcióba a kártevő szoftver, ha az érintett játékost valamilyen okból kizárják a versenyből. Ekkor valószínűleg egy bothálózat részévé teszi a számítógépet, amellyel további DDoS támadások indíthatók, véli a Forcepoint.

A cég által gyűjtött bizonyítékok alapján a DDoS platform mögött a Mehmet néven ismert hacker állhat, aki valószínűleg a törökországi Eskisehir városában él.

Noha a támadások politikai weboldalak ellen irányulnak, a Forcepoint szerint nem biztos, hogy a játékosok ideológiai meggyőződésből szállnak be a versenybe, hanem egyszerűen hacker-eszközökhöz akarnak hozzájutni.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.