Hirdetés
. Hirdetés

Kamu Minecraft app fertőzött milliókat

|

Nemlétező malware eltávolítására bíztattak a játék hihetetlen népszerűségét kihasználó hamis alkalmazások.

Hirdetés

A Google Play áruházban felfedezett alkalmazások különböző csalásokat kínáltak a felhasználóknak, majd települve hamis riasztást küldtek a telefonon jelen sem lévő fertőzésről. Ez után nagyvonalúan felajánlották, hogy egy aktiváló SMS után megtisztítják a készüléket.

Hirdetés

Az „életmentő szolgáltatás” persze emelt díjas volt, heti 4,8 Eurót szedett le a felhasználók számlájáról. Az ESET szerint tavaly augusztus óta közel 3 millió felhasználó esett a Minecraft ikonjához nagyon hasonló megjelenésű alkalmazást kibocsájtó a csalók áldozatául.

 

Lukas Stefanko, az ESET kutatója szerint a kár természetesen nem hasonlítható össze például az Android/Simplocker ransomware által okozottakhoz, de ennyi letöltés esetén szép pénzhez juthattak a fejlesztők. Ráadásul a hagyományos védekezés – azaz, hogy harmadik féltől származó appot nem töltünk le ebben az esetben nem működött.

Stefanko szerint bár a Google szép eredményeket ért el a Play áruház megtisztításában, a profik továbbra is képesek kijátszani a Bouncer rendszerét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.