Hirdetés
. Hirdetés

Kiberbiztonsági főiskola költözhet a brit háborús kódfejtők volt bázisára

|

Közalapokból és magánadományokból pénzelné egy tavaly alapított cég, a Qufaro a felsőfokú képzést a történelmi helyszínen.

Hirdetés

Készülnek a tervek az Egyesült Királyság első, nemzeti kiberbiztonsági főiskolájának létrehozására a Bletchley Parkban - az angliai Buckinghamshire-ben lévő Bletchley városában található épületegyüttesben, ahol a második világháborúban az ország kódfejtő központja működött.

Itt építették meg a Colossust, a világ első elektronikus számítógépét is, hogy feltörje a német vezérkar által használt Lorenz-kódot, és Alan Turing is itt dolgozta ki a számítástechnika matematikai elméleteinek némelyikét, az Enigma gépek titkának megfejtése közben.

Egy lap Alan Turing füzetéből

A háborút követően az épületegyüttes romos állapotba került, majd részleges felújítását követően az Egyesült Királyság Nemzeti Számítástechnikai Múzeuma költözött falai közé, melynek ma is otthont ad.

Más épületek azonban jelenleg is üresen állnak Bletchley Parkban, és a Qufaro ezekben indítaná el a kiberbiztonsági főiskolát.

A cég igazgatói közé tartozik Margaret Sale, a múzeum egyik alapítójának özvegye, valamint Alastair MacWillson, IT-biztonsági tanácsadó. A Qufaro ambiciózus tervei között szerepel, hogy virtuális kiberbiztonsági képzés mellett olyan speciális, iskolai oktatást is indít, amely a fiatalokat készítené fel a kiberbiztonsági szakértői pályára.

Mindehhez kormányzati és a versenyszférából érkező, szponzori támogatásra is számít a cég, amely az iskolaszünetekben konferenciákat szervezne a helyszínen, hogy további bevételre tehessen szert. A Qufaro szóvivője szerint a projektet a Bletchley Park Tudományos és Innovációs Központ is támogatja, amely az épületeket a tulajdonos British Telekomtól bérli.

Az érdeklődők a cég weboldalán feliratkozhatnak egy email hírlevélre, amelyből tájékozódhatnak a friss fejleményekről - meglepő módon azonban a regisztráció során meg kell adniuk teljes nevüket, nemüket és születésük dátumát is.

Ha Turing - akit, mint ismeretes, homoszexualitása miatt üldöztek és elítéltek - ma is élne, talán vigaszt jelentene számára, hogy a Qufaro ehhez a regisztrációs űrlapon a "nem-bináris/harmadik nem" választásának lehetőségét is felkínálja.

Országos szinten keveset tudunk kiberbiztonsági tehetségeinkről, magyarázta a dolgot a cég szóvivője, aki szerint ez a kiegészítő információ segít majd pontosabb képet alkotni az emberekről, akik jól megállnák helyüket a szektorban.

Hirdetés
Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.