Hirdetés
. Hirdetés

Kibertámadás miatt leállt az iráni acélipari vállalat

|

A kibertámadás a gyártósorok szerkezeti károsodását célozta, amely hatással lett volna az ellátási láncra és a vevőkre.

Hirdetés

Irán egyik legnagyobb acélipari vállalata hétfőn bejelentette, hogy kénytelen volt leállítani a termelést, miután kibertámadás érte. A támadás az ország stratégiai ipari ágazatát ért egyik legnagyobb biztonsági incidens volt az utóbbi időkben. Az állami tulajdonú Khuzestan Acélművek tájékoztatása szerint az üzem a termelést "technikai problémák miatt" volt kénytelen megszakítani, miután "kibertámadás érte". A vállalat honlapja hétfőn nem működött.

A vállalat vezérigazgatója, Amin Ebrahimi azt állította, hogy a Khuzestan Steelnek sikerült meghiúsítani a kibertámadást, és megakadályozni a gyártósorok szerkezeti károsodását, amely hatással lett volna az ellátási láncra és a vevőkre. "Szerencsére a támadás sikertelen volt" - idézte Ebrahimit a Mehr hírügynökség, hozzátéve, hogy várhatóan hétfő végére helyreáll a vállalat honlapja, és minden visszatér a "normális kerékvágásba".

Hirdetés

Egy helyi hírcsatorna, a Dzsamaran arról számolt be, hogy a támadás azért nem sikerült, mert a gyár történetesen áramszünet miatt éppen akkor nem működött.

A vállalat nem nevezett meg egyetlen konkrét csoportot sem a támadásért, amely a legújabb példája az országot célzó támadásoknak, és amelyek az elmúlt hetekben igen megszaporodtak. Legutóbb Iránban a vasútállomásokat valótlan késési üzenetekkel szórták meg, de az országban lévő térfigyelő kamerákat is feltörték. Állami weboldalakat zavartak meg, valamint az ország hírhedt Evin börtönében elkövetett bántalmazásokról készült felvételeket is kiszivárogtattak a rosszindulatú hackerek. A tavalyi év egyik legsúlyosabb incidensében az iráni üzemanyag-elosztó rendszer elleni kibertámadás megbénította a benzinkutakat országszerte, ami dühös autósok hosszú soraihoz vezetett.

Irán korábban az Egyesült Államokat és Izraelt vádolta az ország infrastruktúráját megbénító kibertámadásokért. Mint ismeretes, Irán kormányzati infrastruktúrájának nagy része levált az internetről, miután a Stuxnet számítógépes vírus - amelyről széles körben úgy vélik, hogy amerikai-izraeli közös szülemény - a 2000-es évek végén megzavarta az ország nukleáris létesítményeiben lévő több ezer centrifugát.

A Khuzestan Steel Company, amelynek székhelye az olajban gazdag délnyugati Khuzestan tartomány Ahvaz városában található, két másik nagy állami tulajdonú céggel együtt monopolhelyzetben van az iráni acélgyártásban.

A kormány az acélt kulcsfontosságú ágazatnak tekinti. A World Steel Association szerint Irán a Közel-Kelet vezető acéltermelője, és a világ 10 legnagyobb acéltermelője között van. Vasércbányái nyersanyagot szolgáltatnak a hazai termeléshez, és tucatnyi országba, köztük Olaszországba, Kínába és az Egyesült Arab Emírségekbe exportálnak.

Irán nyersacéltermelése azonban csak 2,3 millió tonna volt a múlt hónapban - közölte a WSA. Az ezzel párhuzamos exportcsökkenés nagyrészt annak tulajdonítható, hogy a szankciókkal sújtott Oroszország elárasztotta Irán kínai vevőit kedvezményes acéllal, miután az ukrajnai háború közepette elvesztette a nyugati piacokra való bejutást.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.