Hirdetés
. Hirdetés

Kínai nyomkövető eszközt találtak a brit kormány autójában

|

Egy rejtett SIM-kártyát találtak állítólag a hírszerzés munkatársai.

Hirdetés

Elrejtett "kínai nyomkövető eszközt" és más "nyugtalanító dolgokat" találtak a brit kormányjárművek nemrégiben végzett biztonsági ellenőrzése során - jelentette pénteken az iNews hírszerzési forrásokra hivatkozva. Az ellenőrzésre a cikk szerint a Peking és Moszkva állítólagos kémtevékenységével kapcsolatos növekvő félelmek közepette került sor az országban.

A "nyomkövető eszközről" kiderült, hogy a jelentés szerint egy helymeghatározási adatok továbbítására alkalmas SIM-kártya. Az eszközt egy kínai beszállítótól importált jármű lezárt részébe helyezték, és feltehetően az autó gyártója szerelte be - állította a lap forrása.

Az eszköz "képes arra, hogy segítségével hónapokon vagy akár éveken keresztül felmérje a kormány tevékenységét, folyamatosan rögzítve a mozgásokat, gazdag képet alkotva a mindennapokról. Lassan és módszeresen, nagyon-nagyon hosszú időn keresztül. Ez pedig maga a sebezhetőség" - mondta a forrás a lapnak.

Hirdetés

A biztonsági ellenőrzés során a kormányautókat "az utolsó csavarig sebészileg szétboncolták" a hírszerzők, és a gyanús SIM-kártyán kívül néhány más "meglehetősen nyugtalanító dolgot" is találtak - tette hozzá a forrás.

A SIM-kártyák mindennaposak a modern járművekben, és a gyártók különböző célokra, például az autó teljesítményére vonatkozó visszajelzések gyűjtésére szerelik be őket. Nem volt azonnal világos, hogy a megtalált eszköz az adott járműhöz tartozó szabványos alkatrész volt-e vagy sem.

Kínai tisztviselők határozottan tagadták, hogy Pekingnek köze lenne a "nyomkövető eszköz" ügyéhez, és a SIM-kártyáról szóló jelentést "alaptalan és puszta pletykának", valamint a kínai gyártók befeketítésére tett kísérletnek minősítették.

"Határozottan ellenezzük a normális gazdasági és kereskedelmi együttműködéssel kapcsolatos politikai manipulációt vagy a kínai vállalatok bármiféle befeketítését" - mondta a lapnak Kína brit nagykövetségének szóvivője. "A kínai kormány mindig arra ösztönzi a kínai vállalatokat, hogy a külkereskedelmi és befektetési együttműködést a helyi törvényekkel, valamint a piaci elvekkel és a nemzetközi szabályokkal összhangban folytassák. Határozottan ellenezzük egyesek azon lépéseit, hogy szándékosan túlfeszítik a nemzetbiztonság fogalmát a kínai vállalatok megkopasztására."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.