Hirdetés
. Hirdetés

Kórházak veszélyben

|

A Kaspersky Lab GReAT csapatának szakértői kutatást végeztek egy magánklinikán, hogy megpróbálják felfedezni a biztonsági hiányosságokat és azt, hogy miképpen lehet kezelni azokat. Sebezhetőségeket találtak orvosi eszközökön, melyek révén a kiberbűnözők hozzáférhetnek a betegadatokhoz, valamint befolyásolhatják fizikai állapotukat.

Hirdetés

Egy modern klinika bonyolult rendszer. Kifinomult orvostechnikai eszközökkel van felszerelve, amelyek teljes kiépítettségű számítógépeket és telepített alkalmazásokat használnak. Az orvosok rá vannak utalva a számítógépekre, és minden információ digitális formában tárolódik. Mi több, az összes egészségügyi technológia kapcsolódik az internethez. Így nem meglepő, hogy mind az egészségügyi eszközök, mind a kórházak IT infrastruktúrája már egy ideje a kiberbűnözők célpontjává vált. Ilyen incidensekre a legutóbbi példák az amerikai és kanadai kórházak ellen elkövetett zsarolóprogram támadások voltak. De egy kiterjedt rosszindulatú támadás csak egy módja annak, ahogyan a kiberbűnözők kihasználhatják egy modern kórház informatikai infrastruktúráját.

Egy egészségügyi intézmény elleni sikeres kibertámadás következményei különbözhetnek részleteikben, de mindig veszélyesek. A következőket tartalmazhatják:

  • A betegek személyes adatainak rosszindulatú felhasználása: az információ továbbértékesítése harmadik felek számára, vagy váltságdíj követelése a klinikától, hogy cserébe visszakapják a bizalmas információkat a betegekről.
  • Betegdiagnózisok vagy kezelési eredmények szándékos meghamisítása
  • Az orvosi berendezések megrongálása fizikai kárt okozhat a betegnek és hatalmas financiális veszteséget a klinikának.
  • Negatív hatás éri a klinika hírnevét.

 

Az első dolog, amelyet a Kaspersky Lab szakértői meg akartak vizsgálni a kutatás során az volt, hogy hány orvosi eszköz van csatlakoztatva az internetre világszerte. A modern orvosi eszközök operációs rendszerrel ellátott, teljes funkcionalitású számítógépek, és legtöbbjüknek van kommunikációs csatornájuk az internethez. Azáltal, hogy meghackelik őket, a bűnözők megzavarhatják működésüket.

Egy gyors vizsgálat az internetre csatlakozó eszközökre szakosodott Shodan keresővel megmutatta, hogy több száz eszközt, kezdve az MRI szkennerektől a kardiológiai berendezésekig regisztráltak itt. Ez a felfedezés aggasztó következtetésekhez vezet: néhány ilyen berendezés még mindig régi operációs rendszert, például Windows XP-t futtat, kijavítatlan biztonsági résekkel, néhányuk pedig alapértelmezett jelszavakat használ, amelyeket könnyedén meg lehet találni a nyilvános kézikönyvekben.

A sérülékenységeket kihasználva a bűnözők hozzáférhetnek a készülék kezelőfelületéhez és befolyásolhatják az eszköz működését.

A fent említett forgatókönyv az egyik mód arra, hogy a számítógépes bűnözők hozzáférést nyerjenek a klinika kritikus infrastruktúrájához. De a legnyilvánvalóbb és leglogikusabb módszer, hogy a helyi hálózatot támadják. A kutatás során egy sebezhetőséget találtak a klinika Wi-Fi hálózatában. Egy gyenge kommunikációs protokollon keresztül a szakemberek hozzáférést szereztek a helyi hálózathoz.

A helyi klinikai hálózat vizsgálata közben, a Kaspersky Lab szakértői találtak néhány olyan orvosi berendezést, amelyet korábban a Shodan is kilistázott. Ezúttal azonban ahhoz, hogy hozzáférjenek a berendezéshez, nem kellett semmilyen jelszó, mivel a helyi hálózat megbízható hálózatnak számít az orvosi berendezések és azok használói számára. Így szerezhetnek hozzáférést a kiberbűnözők az orvosi eszközökhöz.

A hálózat további vizsgálatakor a Kaspersky Lab szakértői felfedeztek egy új sebezhetőséget az egyik orvosieszköz-alkalmazásban. A felhasználói felületben megvalósított parancsréteg hozzáférést biztosíthat a kiberbűnözők számára a betegek személyes adataihoz, többek között a klinikai kórtörténetükhöz és az orvosi vizsgálatok eredményeihez, valamint a címükhöz és azonosító adataikhoz. Sőt, ezen a biztonsági résen keresztül teljes ellenőrzés szerezhető az alkalmazást használó eszköz felett. Az ily módon támadható eszközök között lehetnek MRI szkennerek, kardiológiai berendezések, valamint radioaktív és sebészeti eszközök. Először is, a bűnözők módosíthatják a készülék működését és fizikai kárt okozhatnak a betegeknek. Másodszor, a bűnözők károsíthatják magát az eszközt, ezzel óriási anyagi kárt okozva a kórháznak.

A Kaspersky Lab szakértői a következő intézkedések bevezetését javasolják annak érdekében, hogy megvédjék a klinikákat a jogosulatlan hozzáférésektől:

  • Használjon erős jelszavakat, hogy megvédjen minden külső kapcsolódási pontot,
  • Frissítse az IT biztonsági előírásokat, alakítson ki gyors javítócsomag-frissítési és sebezhetőség-értékelési rendszert,
  • Védje az orvosi berendezések alkalmazásait jelszavakkal a helyi hálózatban arra az esetre, ha illetéktelen hozzáférés történik a megbízhatónak tekintett területre,
  • Védje meg az infrastruktúrát egy megbízható biztonsági megoldással az olyan fenyegetésekkel szemben, mint a malware- és hackertámadások,
  • Készítsen biztonsági mentést rendszeresen a kritikus információkról és tartson egy másolatot offline
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.