Hirdetés
. Hirdetés

Követi a pénzt az NSA

|

2011-ben már 180 millió elektronikus dossziét tartalmazott a tranzakciók adatait gyűjtő NSA "Tracfin" adatbázisa.

Hirdetés

A pénzügyi műveletek kifürkészésével állítólag az NSA "Follow the Money" részlege foglalkozik.

Hirdetés

Az amerikai NSA nemzetbiztonsági ügynökség nem csak telefonbeszélgetéseket és internetes adatforgalmat ment el információs adatbázisában, hanem nemzetközi pénzforgalmi adatokat, valamint banki és hitelkártya tranzakciókat is - írja a német Spiegel Online hírportál Edward Snowden archívumából származó dokumentumokra hivatkozva.

A pénzügyi tranzakciók adatai az NSA "Tracfin" nevű adatbázisába kerültek, amely 2011-ben már 180 millió elektronikus dossziét tartalmazott, 84 százalékban hitelkártyákra vonatkozóan. A pénzügyi műveletek kifürkészésével a Spiegel értesülése szerint az NSA "Follow the Money" részlege foglalkozik.

Más, 2010-ből származó dokumentumok szerint az NSA szoros figyelemmel követi a nagy hitelkártya társaságok, például a Visa által bonyolított pénzforgalmat. Az NSA szakértői például egy 2010-es belső konferencián részletesen taglalták azokat a lehetséges módozatokat, amelyekkel az amerikai hitelkártya társaság fizetéseket lebonyolító komplex hálózatát meg lehet csapolni.

Egy prezentáció szerint a megfigyelés célpontjai európai, közel-keleti és afrikai Visa-ügyfelek, a megfigyelés célja pedig a vezető hitelkártya társaságok "tranzakciós adatainak begyűjtése, tárolása és elemzése" voltak.

A Spiegel megkeresésére a Visa szóvivője kizárta annak a lehetőségét, hogy a társaság által üzemeltetett hálózatból adatok kerülhettek volna ki.

 

Az NSA Tracfin adatbázisa tartalmazza az NSA által "célpontnak" tekintett és több ezer bank nemzetközi fizetési forgalmát bonyolító brüsszeli SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) társaság adatait is. A Spiegel birtokába került dokumentumok szerint az NSA több szinten is megcsapolta a SWIFT hálózatát - egyebek között a speciális kiberműveletek végrehajtásával foglalkozó TAO (Tailored Access Operations) műveleti egység közreműködésével. Az egyik ilyen behatolási pont a dokumentumok tanúsága szerint a bankok SWIFT-dokumentum nyomtatási forgalmának kiolvasása volt.

A banki adatok kikémlelésének leleplezése következményekkel járhat: az EU-Bizottság "nyílt jogsértésre" hivatkozva a SWIFT-egyezmény felfüggesztését helyezte kilátásba az Egyesült Államokkal - írja a német Spiegel magazin online kiadása.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.