Hirdetés
. Hirdetés

Kvantumapalú titkosítási módszer az ELTE kutatóitól

|

A fejlesztésnek azért van komoly jelentősége, mert az adatainkat védő jelenlegi titkosítási eljárások egy része a kvantumszámítógépek megjelenésével egy csapásra elavulhat.

Hirdetés

Az ELTE Informatikai Karán kedden tartott kvantuminformatikai bemutatón a kutatók kvantumalapú kulcsszétosztás módszerével demonstrálták az egyetem Lágymányosi és Trefort-kerti kampusza között a titkosítási kulcsok fizikailag biztonságos megosztását, hagyományos üvegszálas távközlési hálózaton.

A demonstráció célja a kereskedelmi forgalomban kapható, fotonikus kvantumos kulcsmegosztást használó IDQuantique eszközök és az ezen alapuló titkosítás tesztelése volt. A fejlesztésnek azért van komoly jelentősége, mert az adatainkat védő jelenlegi titkosítási eljárások egy része a kvantumszámítógépek megjelenésével egy csapásra elavulhat, feltörhető lesz, így a kvantumos titkosítás kiemelten fontos többek között a pénzügyi-gazdasági hálózatok szempontjából is.

Hirdetés

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter gratulált a kutatóknak az elért eredményekhez és hangsúlyozta: Magyarországnak nagy szüksége van az itthon megvalósuló kvantuminformatikai fejlesztésekre és arra, hogy a tudományos eredmények minél nagyobb részéből később termék legyen. A végén mindig az nyer, aki a termék feletti kontrollal rendelkezik, a kvantuminformatika és kvantumkommunikáció pedig jelenleg a világ élen járó technológiái - mutatott rá.

Az ország a kvantumtechnológiában a szoftverfejlesztéshez tud csatlakozni, ahol meghatározó szerepet érhet el - emelte ki Borhy László akadémikus. Az ELTE rektora szerint az egyetem informatikai és természettudományi karai által tavaly év végén beszerzett kvantumprocesszor a versenyképes alap- és alkalmazott kutatások egyik fő eszköze lesz, támogatva az ELTE tudományos súlyának a növelését, nemzetközi láthatóságát a kvantuminformatikában.

Az ELTE Informatikai Karán Kozsik Tamás egyetemi docens és kutatócsoportja által fejlesztett, szabadon hozzáférhető Piquasso szimulátor hatékonyságát tekintve a világ legjobbjai közé tartozik. Az alkalmazás bizonyos számításokban akár négyszer gyorsabb, mint a jelenleg piacvezető Xanadu kanadai startup által fejlesztett szimulátor.

Az Európai Unió 2019-ben indította el az Európai Kvantumkommunikációs Infrastruktúra (EuroQCI) kezdeményezését, amelyhez Magyarország is csatlakozott. Az idei évben a QCIHungary konzorcium (koordinátor: Kormányzati Infrastruktúra Fejlesztési Ügynökség, tagok: BME VIK, ELTE IK, Wigner FK, partnerek: Magyar Telekom, Vodafone) pályázatot nyert, amelynek célja a nemzeti kvantumkommunikációs infrastruktúra alapjainak lerakása Magyarországon. Hazánk hosszútávú törekvése az, hogy bekapcsolódhasson a 10 éven belül létrehozandó páneurópai kvantuminternet-hálózatba.

A keddi bemutatón és megbeszélésen részt vett még Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja, Horváth Zoltán, az ELTE IK, dékánja, Kacskovics Imre, a TTK dékánja, Kozsik Tamás egyetemi docens és Vattay Gábor egyetemi tanár, a TTK-s kvantuminformatikai kutatócsoport vezetője is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.