Hirdetés
. Hirdetés

Leállítja a Pegasus kémprogramot és eladja a céget az NSO a botrányt követően

|

Az NSO Group izraeli kibercég azt fontolgatja, hogy leállítja Pegasus kémprogramját és eladja tevékenységét. A beszámoló szerint a vállalat már több befektetési alappal is tárgyalt a témában.

Hirdetés

Az NSO Group Ltd., a botrányoktól sújtott kémprogramgyártó cég, amelyet az adósságai nem teljesítésének veszélye fenyeget, olyan lehetőségeket vizsgál, amelyek között szerepel a vitatott Pegasus egységének bezárása és az egész vállalat eladása - állítják az ügyet ismerő személyek.

Több befektetési alappal is tárgyalásokat folytattak olyan lépésekről, amelyek magukban foglalják a refinanszírozást vagy a teljes eladást - mondták nevük elhallgatását kérő személyek a tárgyalások magánjellegére hivatkozva. A vállalat a Moelis & Co. tanácsadóit hívta segítségül, a hitelezők pedig a Willkie Farr & Gallagher ügyvédjeitől kapnak tanácsot - mondták az emberek.

Hirdetés

A leendő új tulajdonosok között van két amerikai alap, amelyek már tárgyaltak az irányítás átvételéről és a Pegasus bezárásáról - mondta az egyik személy. Ebben a forgatókönyvben az alapok mintegy 200 millió dollárnyi friss tőkét juttatnának, hogy a Pegasus mögötti know-how-t szigorúan védekező kiberbiztonsági szolgáltatásokká alakítsák, és esetleg fejlesztenék az izraeli vállalat dróntechnológiáját - mondta az egyik ember.

A herzlijai székhelyű NSO szóvivője, a New York-i székhelyű Moelis képviselője, és a Willkie Farr képviselője sem kívánt nyilatkozni. Pedig a lehetséges tranzakció elemeiről korábban a Debtwire is beszámolt.

Mivel a Pegasus szoftver képes nyomon követni a felhasználó mobiltelefonját, így a szoftverrel való visszaélés miatt az NSO nagy visszhangot kiváltó, adatvédelmi és emberi jogi visszaélésekkel kapcsolatos ügyek középpontjába került. A terméket állítólag olyan kormányoknak szállították, amelyek politikai ellenzékiek, újságírók és emberi jogi aktivisták után kémkedtek vele. A Pegasust az elmúlt hónapokban állítólag legalább kilenc külügyminisztériumi alkalmazott mobiltelefonjának feltörésére is használták.

A vállalat közölte, hogy a technológiát bűnüldöző és kormányzati szerveknek értékesíti a bűnözés és a terrorizmus megelőzésére, és hogy szerződést bontott olyan ügyfelekkel, akik visszaéltek vele. Az amerikai kereskedelmi minisztérium ennek ellenére feketelistára tette az NSO-t, amely novemberben közölte, hogy a döntés visszavonására törekszik, "tekintettel arra, hogy technológiáink támogatják az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit és politikáját".

Az Apple Inc. beperelte az NSO-t, hogy a kémprogramokat gyártó céget tiltsa el termékei és szolgáltatásai használatától, és közölte, hogy elkezdi értesíteni az államilag támogatott hackertámadások célpontjául szolgáló felhasználókat.

Az amerikai korlátozások további nyomást gyakorolnak az NSO-ra, amelynek mintegy 450 millió dollárnyi adósságot kell visszafizetnie, mindössze két évvel azután, hogy a vállalatvezetés kivásárlásával a vállalatot mintegy 1 milliárd dollárra értékelték. A Moody's Investors Service a múlt hónapban azt mondta, hogy egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a vállalat megszegi a hitelfeltételeket.

Egy több mint 300 millió dolláros névértékű, 2019-ben kibocsátott NSO-hitellel novemberben minden idők legalacsonyabb, 70 centes ajánlatával kereskedtek. Az árakat ismerő személyek szerint hétfőn 50 centes ajánlaton jegyezték.

A Pegasus leállítása sokkal kisebb és potenciálisan kevésbé értékes vállalatot hagyna az NSO-nál, mivel az egység az NSO bevételeinek mintegy felét adja. A vállalat idén mintegy 230 millió dolláros árbevételre számít - mondta az egyik ember -, ami 8%-kal kevesebb, mint 2018-ban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.