Hirdetés
. Hirdetés

Már nem olyan rossz a Windows Defender, mint volt

|

A Microsoft ingyenes vírusvédője több fizetős versenytársnál jobban teljesített egy független teszten.

Hirdetés

Szerettük gyűlölni a Windows Defender szoftvert, amelyet a Microsoft ingyenesen ad operációs rendszeréhez - olyan középszerű volt, hogy gyakran alapmértéknek használták a többi vírusvédő teljesítményének bemutatásához. Az utóbbi időben azonban a Windows Defender valójában jobb eredményeket mutat fel a független teszteken, mint a harmadik féltől származó szoftvercsomagok, amelyek közül többért ráadásul fizetni kell.

Az AV-test.org decemberi tesztjén a Microsoft a lakossági piacra szánt antivírus szoftverek középmezőnyében végzett a Windows Defenderrel. A vállalatoknak kínált szoftverek versenyében azonban a redmondiak alulmaradtak az összehasonlításban a Microsoft System Center egy változatával, amelyet a Windows 10 vállalati kiadásába integráltak.

Míg 2013 decemberében az AV-test.org tesztjében a Windows 8.1 részét alkotó antivírus szoftver 23 megoldás közül az utolsó befutó volt, addig 2015 végén már 19 versenyző között a 11-edik helyen végzett, maga mögé utasítva olyan szállítók termékeit, mint az F-Secure, az ESET, a Panda Software és a Comodo.

Miért fontos ez? Ha ön lakossági felhasználó, és csupán egy ingyenes antivírus programot szeretne gépére, akkor a legtöbb szállító megadja ezt a lehetőséget - de nem mind. Az F-Secure például 42,74 dollárt kér évente és gépenként antivírus megoldásának használatáért, ingyenes opció nélkül. Egészen pontosan a cég weboldalán keresztül ingyenesen elérhető egy on-demand szolgáltatásként működő antivírus szkenner, de az csupán a PC-t már megfertőző, kártékony szoftvereket észleli. Más szóval a felhasználó bizonyos esetekben fizethet egy olyan antivírus szoftverért, amely gyengébben teljesít, mint az operációs rendszerbe integrált, ingyenes megoldás.

A PC-védelemmel azért küszködik még a Microsoft

Az AV-test.org eredményei szerint a Microsoft jól teljesített 2015 utolsó két hónapjában a legelterjedtebb kórokozók kiszűrése terén - novemberben és decemberben is 99,6 százalékos pontosságot ért el. Más a helyzet azonban a nulladik napi sérülékenységeket kiaknázó, rosszindulatú kódokkal. A Windows Defender ezeknek csupán 97,5 százalékát találta meg novemberben, decemberben pedig még gyengébb, 90 százalékos találati arányt ért el.

A Microsoft a középmezőnyben végzett az AV-test.org decemberi tesztjén

Nem túl jó eredmények ezek - az élmezőnyt alkotó antivírus megoldások, mint például az Avira az összes - nulladik napi vagy ismert vírus - 99,9 százalékát megtalálta, és hibátlanul teljesített a BitDefender, valamint a Kaspersky megoldása is. Ezen a téren még az F-Secure hátrébb sorolt szoftvere is jócskán felülmúlta a Windows Defendert, miután a nulladik napi, rosszindulatú kódok 100 százalékát kiszűrte - az elterjedt kórokozók 99,8-99,9 százaléka mellett.

Miért érhetett el akkor a Microsoft mégis jobb helyezést? Azért, mert a Windows Defender csak ritkán zavarja a felhasználót - ha figyelmeztetést küld, akkor biztosra vehető, hogy az nem vaklárma. Az F-Secure és a Comodo megoldása több alkalommal legitim szoftvereket is kórokozóként azonosított, illetve akadályozott meg a kívánt műveletek végrehajtásában. Az AV-test.org a teljesítmény, a használhatóság és a védelem tekintetében is pontozza a megoldásokat. Ez utóbbi kategóriában a Microsoft még mindig a mezőny utolsó harmadába tartozik, de a mögé sorolt szállítók szoftverei időnként tévesen riasztottak, és a tesztelők ezért büntették őket.

Windows 10-et védjen mással

Tesztelte az AV-test.org a Windows 10 64-bites, vállalati verziójába épített Microsoft System Center megoldást is. Az eredmény itt sokkal egyértelműbb lett: a felhasználó válasszon harmadik féltől származó szoftvert. A 11 versenyzőt számláló mezőnyben csupán a Cylance Protect és a Seqrite Endpoint Security végzett a Microsoft mögött. A BitDefender Endpoint Security viszont tökéletesen teljesített, minden kórokozót 100 százalékban kiszűrt, és csak egyetlen alkalommal adott téves riasztást.

...de továbbra is küszködik a vállalati megoldások megmérettetésén

A Microsoft Windows Defendere még mindig nem nevezhető kiválónak, és felhozható ellene, hogy nem ad túl jó védelmet, de összteljesítményét tekintve sokat javított a korábbiakhoz képest. Továbbra is azt tanácsolnánk, hogy telepítsen gépére harmadik féltől származó antivírus szoftvert. Az ár minden csónakot felemel, tartja a mondás. Ahogyan a Microsoft tökéletesíti a Windows Defendert, a többi antivírus szoftvernek is javulnia kell - vagy az újabb teszteken hátrébb végez a rangsorban.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.