Hirdetés
. Hirdetés

Már nemcsak a nagytestvér, hanem a szomszéd is megfigyel

|

Az Amazon új szabadalmai a megfigyelés emelt szintjét mutatják.

Hirdetés

Az Amazon 17 új szabadalmat jegyeztetett be biometrikus technológiával kapcsolatban, amelynek célja, hogy a kapucsengő kamerái segítségével a "gyanús" embereket illat, bőrszerkezet, ujjlenyomat, szem, hang és járás alapján azonosítsa.

A techóriás 2018 óta fejleszti a kapucsengő biztonsági kamerarendszerét, majd felvásárolta a Ring nevű céget és vele együtt az eredeti technológiát. Médiaértesülések szerint Jeff Bezos cége most arra készül, hogy a készülékek a bőr textúrája, a járás, az ujj, a hang, a retina, az írisz, sőt a szag alapján biometrikus technológia segítségével képesek legyenek azonosítani a "gyanús" embereket.

Hirdetés

Ráadásul, ha az Amazon új szabadalmait vesszük alapul, egy adott környéken az összes Ring kapucsengő kamerát összekapcsolnák, megosztva egymással az adatokat, és egy összetett képet alkotva a "gyanús" személyekről.

A médiában "szomszédsági riasztási módként" leírt egyik szabadalom lehetővé tenné, hogy az egyik háztartás felhasználói "gyanúsnak" ítélt személyről készült fotókat és videókat küldjenek a szomszédaik Ring kameráinak, hogy azok is elkezdjenek rögzíteni, és összeállíthassák a több kamera látóterében zajló tevékenységről készült "forgatókönyvszerű képek sorozatát".

Eltekintve maguknak a Ring eszközöknek a jövőbeni lehetséges összekapcsolhatóságától, az Amazon csengőkamerái a Business Insider szerint már most is információt cserélnek 1963 rendőrségi és 383 tűzoltósággal az Egyesült Államokban. A hatóságoknak még végzésre sincs szükségük ahhoz, hogy hozzáférjenek a Ring felvételeihez.

A hír miatt néhány adatvédelmi szakértő aggódik: Hannah Hart, a ProPrivacy munkatársa a Guardiannek elmondta, hogy az új technológiák bevezetése esetén bárki, akinek Ring ajtócsengője van, "megfigyelt területté változtathatja a környékét a videófelvételi funkciónak és a hangprocesszoroknak köszönhetően, amelyek 13 méter távolságból is képesek hangot venni".

Nem ez az első eset, hogy a technológiai óriáscéget a megfigyelési technológiái miatt érik kritikák, többek között a saját soraiból is. Tavaly Max Eliaser szoftvermérnök az Amazon vezetőségének írt levelében ostorozta a vállalat megfigyelőhálózatát, és úgy jellemezte, hogy az "nem összeegyeztethető a szabad társadalommal".

Miután a média beszámolt a Ring ajtócsengőkben található esetleges biometrikus technológiáról, az Amazon megpróbálta eloszlatni az aggodalmakat, biztosítva a Business Insidert, hogy "a Ring nem használ arcfelismerő technológiát vagy biometrikus adatokat egyetlen eszközében vagy szolgáltatásában sem. A benyújtott vagy megadott szabadalmak nem feltétlenül tükrözik a fejlesztés alatt álló termékeket és szolgáltatásokat".

Bár az említett kapucsengő kamerák még így is jogi problémák elé állították már néhány tulajdonosát. Az év elején például az Egyesült Királyságban egy bíróság úgy döntött, hogy az oxfordshire-i vízvezeték-szerelő által felszerelt csengőkamera "indokolatlanul megsértette" szomszédja magánéletét, videó- és hangfelvételeket rögzítve róla. A bíró úgy bélyegezte meg, hogy "az a hatótávolság, ameddig ezek az eszközök hangot rögzíthetnek", nem "ésszerű ahhoz a célhoz képest, amelyre az eszközöket az alperes használja". Az alperesnek emiatt most komoly pénzbírságra kell számítania, az Amazon pedig azt tanácsolta minden Ring ajtócsengő-felhasználónak, hogy "tartsák tiszteletben szomszédjaik magánéletét, és tartsák be a vonatkozó törvényeket, amikor Ring terméküket használják".

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.