Hirdetés
. Hirdetés

Már több országból hackelik az amerikai választást

|

Kínai, iráni és orosz hacker-csoportokról egyaránt beszámolt a Microsoft, melyek a kampányhoz köthető személyek fiókjaira pályáznak.

Hirdetés

A trollok és hackerek már a 2016-os amerikai elnökválasztáson is komoly gondot okoztak, és a mai napig nem tudni pontosan, hogy milyen szinten avatkozhattak bele annak végeredményébe. A közösségi platformoknak és informatikai cégeknek négy évük volt felkészülni a támadók újabb hullámára, most pedig tucatjával kapcsolják le a különböző csoportokat, melyek megkörnyékezték a választásokat.

Hirdetés

A Facebook rendre iktatja ki az álhírterjesztő kamuprofilokat, és a Twitterrel együtt már trollfarmokat is sikerült felszámolniuk, azonban a java a jelek szerint csak most következik. Az elnökválasztás kapcsán nem csak az fake news jelenséggel kell megküzdeni, hiszen rengeteg hacker próbál meg titkosított információkhoz jutni a jelölteket illetőleg, így a tech-cégeknek is észnél kell lenni.

A Microsoft most arról számolt be, hogy a kínai, az iráni és az orosz állam által szponzorált hacker-csoportokat sikerült azonosítaniuk és a lekapcsolniuk. Az orosz Stronium csoport nagyjából egy éve próbálhat meg behatolni republikánus és demokrata tanácsadók gépeire, és több más politikai formáció, például az Európai Néppért fiókjaira. Ehhez először adathalászattal próbálkoztak, mostanra azonban agresszívabb módszerekre váltottak, melyek könnyen felfedezhetőek.

Az iráni Phosphorous csoport kifejezetten az elnökválasztási kampányt folytató szervezeteket támadta. A Microsoft közölte, hogy idén május és június között hackerek sikertelenül próbáltak meg betörni Donald Trump kampánycsapatának tagjainak gépeire.

A cég azt is elmondta, hogy március és szeptember között, nagyjából 150 felhasználói fióknál fedeztek fel betörési kísérletet, melyek mögött kínai hackerek lehetnek, és az sem kizárt, hogy néhányukat a Kínai Népköztársaság bízta meg a kémkedéssel. Az ő célpontjaik között többnyire szintén a kampánycsapatokhoz tartozó személyek és jelöltek voltak. A kínaiak azonban emellett megpróbáltak behatolni nemzetközi ügyekkel foglalkozó személyek és akadémikusok felhasználói fiókjaiba is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.