Hirdetés
. Hirdetés

Másodrendű netezőként kezelik a Tor-használókat

|

Sok webhely egyszerűen nem érhető el az anonimitást biztosító hálózatról.

Hirdetés

Kutatók szkennelték a teljes IPv4 címteret, és megállapították, hogy 1,3 millió weboldal blokkolja az ismert Tor kilépési csomópontokról érkező látogatókat. Az Alexa webes forgalommérő szolgáltatás top 1000 webhelyének közel 4 százalékán nem kívánatosak a Tort használók. Azért kerültek feketelistára, mert az anonimitást biztosító The Onion Routert (a Tor hálózat teljes neve) spamterjesztők és számítógépes bűnözők is előszeretettel használják kibertámadások végrehajtására. Így azokat is rossz hírbe keverik egyes weboldal-üzemeltetőknél, akik egyszerűen csak a magánéletüket szeretnék megvédeni a világhálón. A kutatók úgy fogalmaztak ezzel kapcsolatban, hogy egyre inkább a másodrendű internetezők szerepébe kényszerítik őket.

Márpedig az anonim kommunikáció az interneten kritikus fontosságú azon emberek számára, akiknek a webhozzáférését kormányok korlátozzák, olvashatjuk a kutatási jelentésben. Ugyanakkor fenyegetik az anonim hálózatok használhatóságát azok az internetes szolgáltatások, amelyek blokkolják vagy korlátozzák az anonim látogatókat.

A Tor elosztott csomópontok hálózata, amely azáltal biztosít anonimitást, hogy titkosítja a böngészési forgalmat, és ezt a forgalmat véletlenszerűen átirányítja proxy szervereken keresztül. A projektet az amerikai Naval Research Laboratory indította, most azonban már a nonprofit Tor Project szervezet működteti. A hálózat használatához le kell tölteni a Firefox böngésző speciális változatát. Amikor valaki meglátogat egy weboldalt, az csupán a kilépési csomópont (amely bárhol lehet a világon) IP-címét látja.

A problémát az okozza, hogy a Tort nem csupán a privátszférájukat védők használják, hanem kibertámadásokhoz is igénybe veszik bűnözők, hogy elfedjék tevékenységüket. Ezért a kutatók szerint a támadásokat kivédő tartalomszolgáltató rendszereket fejlesztő vállalatok vagy blokkolják, vagy megnehezítik a Tort használók számára a szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Például a CloudFlare nem kifejezetten blokkolja a Tor felhasználókat, de osztályozza a Tor kilépési pontokat, és ha egy IP-cím gyenge reputációs minősítést kap, az ezen keresztül érkező látogatóknak egy CAPTCHA jelenik meg, és csak annak sikeres kitöltése után töltődik be a weboldal. A Google és a Yahoo nem blokkolja a keresést végző Tor-használókat, de a kutatók megállapították, hogy ezeken a webhelyeken egyes oldalak és funkciók nem elérhetők számukra.

Sajnálatos módon ezek a korlátozások akaratlanul is negatív hatással vannak az internetes cenzúrát alkalmazó országokban élő felhasználókra, akiknek a Tor hálózaton kívül nincs más módjuk a blokkolt internetes tartalmak elérésére.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.