Hirdetés
. Hirdetés

Megnyílhat az út az amerikai-EU adatforgalom előtt

|

A rendelet előírja, hogy elektronikus hírszerzési tevékenység kizárólag jól meghatározott nemzetbiztonsági célból valósulhat meg, és erre garanciákat is tartalmaz.

Hirdetés

Joe Biden amerikai elnök rendeletet írt alá az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) között megkötött adatvédelmi keretrendszerhez kapcsolódó elektronikus hírszerzési tevékenység (SIGINT) szabályozásáról, ami megnyithatja az utat az idén márciusban aláírt megállapodás hatályba lépése felé.

A Fehér Ház közleménye szerint a pénteken aláírt elnöki rendelet az amerikai elektronikus hírszerzési tevékenység szabályait foglalja keretbe, ami biztosítja az EU-val idén megkötött, az adatforgalmat megalapozó keretegyezményben foglalt amerikai vállalások teljesítését. A dokumentum rámutat: a transzatlanti adatáramlás nélkülözhetetlen eleme az Egyesült Államok és az EU közötti, évente 7100 milliárd dollár értékű gazdasági-kereskedelmi kapcsolatnak. Az elnöki közlemény kifejti: a rendelet választ ad azokra az aggályokra, amelyeket az EU Bíróságának ítélete tartalmazott, amikor uniós jogszabályokra hivatkozva megsemmisítette a korábbi, EU-USA Adatvédelmi Pajzs nevű megállapodást.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy az elnöki rendelet tovább erősíti a személyiségi és állampolgári jogok védelmének már most is szigorú elemeit, amennyiben szabályozza az Egyesült Államok elektronikus hírszerzési tevékenységét. Emellett az új rendelet független és kötelező érvényű eljárást hoz létre, amely lehetővé teszi, hogy a részes tagállamok és gazdasági integrációs szervezetek jogi eljárást indítsanak, ha vélelmezik, hogy a SIGINT olyan módon jutott hozzá személyes adatokhoz, amely sérti a hatályos amerikai jogszabályokat.

Hirdetés

A Fehér Ház közleménye kiemeli: az elnöki rendelet előírja, hogy elektronikus hírszerzési tevékenység kizárólag jól meghatározott nemzetbiztonsági célból valósulhat meg, és erre garanciákat is tartalmaz. A rendelet előírja a hírszerzés által begyűjtött személyes információk kezelési szabályait, valamint azt is, hogy az Egyesült Államok hírszerzési szervei az elnöki rendeletben szereplő új előírásokkal és biztosítékokkal összhangban módosítsák eljárási szabályaikat és gyakorlatukat.

Az ügy előzménye, hogy az EU Bírósága 2020 júliusában érvénytelenítette az EU és az Egyesült Államok közötti adattovábbításnak addig keretet adó Adatvédelmi Pajzs megállapodást. Az indoklás szerint a megállapodás nem védte kellőképpen az európai felhasználók személyes adatait, ugyanis az Egyesült Államokban nincs megfelelő garancia arra, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek ne férhessenek hozzá külföldi állampolgárok adataihoz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.