Hirdetés

Mely kormányok lájkolnak?

|

Málta és az Egyesült Államok vezetése a legkíváncsibb a Facebookon.

Hirdetés

A Facebook közösségi oldal korábban publikált Global Government Requests Report című jelentése alapján készített interaktív online térkép megmutatja: a jelenlegi statisztikai adatok alapján mennyi idő múlva lesz egy százaléknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy hírszerző szolgálatok vagy egyéb kormányzati szervek biztosan átvilágítsák egy adott ország felhasználója Facebook-oldalát - derül ki a The Atlantic című amerikai lapban megjelent kutatási eredményből.

A megkeresések gyakorisága alapján az első helyen Málta áll, ott 19 évnek, míg a sorban következő Egyesült Államokban már 51,5 évnek, Olaszországban 95 évnek, az Egyesült Királyságban 104 évnek, míg Indiában 151,5 évnek kellene eltelnie ahhoz, hogy valószínűvé váljon a kormányzati adatigénylés.

 

Hirdetés

Az Egyesült Államok hatóságai 2013 első felében például 11-12 ezer kérvényt nyújtottak be a Facebookhoz, ennek 79 százalékát a vonatkozó jogszabályok alapján a vállalat teljesítette.

A magyar hatóságok 24 felhasználóval kapcsolatban 25 megkereséssel fordultak a Facebookhoz az idei első fél évben, és 9 esetében kaptak választ. Az új-zélandi kutató interaktív térképe szerint így mintegy 4,2 millió Facebook-felhasználóval és a hatóságok kérelmeinek gyakoriságával számolva egy magyar felhasználónak 2469 évig nem kellene komolyan aggódnia Facebook-adatai biztonsága miatt.

Anselm Bradford, a térképet készítő új-zélandi kutató, a Facebook által augusztusban közzétett, 2013 első feléről szóló jelentés információi, a Facebook felhasználási adatai, valamint az egyes országok adatai alapján számolta ki, hány évnek kellene eltelnie ahhoz, hogy az egyes állampolgárok Facebook-oldaláról nagy valószínűséggel adatokat kérjenek kormányaik.

A kutatás jelentős különbségeket tárt fel az egyes országok között. A japán kormányzat az elmúlt fél évben egyszer kért adatokat a Facebooktól egy felhasználóról, amelyet a közösségi oldal elutasított. Így több tízezer év múlva lenne halvány esélye annak, hogy egy japán Facebook-felhasználó adatairól érdeklődjön a kormányzat. További rendkívül biztonságos országnak számít Oroszország, Uganda, Mongólia, Montenegró és Botswana.

Hirdetés

A Facebook az idei első fél évben mintegy 26 ezer megkeresést kapott kormányzati szervektől 38 ezer felhasználó adatait illetően. Összesen 74 ország illetékes hatóságai fordultak megkereséssel a közösségi háló üzemeltetőjéhez.

Ügyfélszolgálati változás!
--
Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.