Hirdetés
. Hirdetés

Miért egyre nagyobbak a Windows-frissítések?

|

A Windows 7-nél is áttért a kumulatív update-ekre a Microsoft.

Hirdetés

Egyre nagyobbra nőnek a Windows 10 operációs rendszer kumulatív frissítései, és ugyanez tapasztalható a Windows 7 esetében is, amelynél a Microsoft ugyancsak áttért a kumulatív frissítésekre. A Windows 10 2015 júliusában megjelent 1507-es verziószámú első kiadásának frissítései egy év alatt a 32 bites változat esetében 153, a 64 bites változat esetében pedig 181 százalékkal nőttek (184, illetve 368 megabájtról 466, illetve 1034 megabájtra).

Az 1511-es verziószámú, 2015 novemberében kiadott első nagyszabású továbbfejlesztés esetében az első 64 bites frissítés még csupán 49 megabájtos volt, a most október elején megjelent kumulatív frissítés azonban már 989 megabájtos méretűre hízott, ami 1918 százalékos növekedésnek felel meg.

Az idén augusztus elején megjelent legújabb, 1607-es jelű Windows 10-kiadás frissítései ugyancsak látványosan, 591 százalékkal nőttek: míg az augusztusi első update 113 megabájtos volt, addig az e hónapban megjelent frissítés már 781 megabájtosra növekedett.

A frissítések ilyen mértékű növekedésének oka, hogy a kumulatív update-ek nem csupán az új javításokat és továbbfejlesztéseket tartalmazzák, hanem a korábbi frissítésekben levőket is. Ráadásul a kumulatív frissítések immár a biztonsági javításokat és a funkcionális továbbfejlesztéseket egyaránt magukban foglalják. Szakértők szerint az operációs rendszer folyamatos fejlesztésének eredményeképpen frissítéskor nagyszámú fájlt, a programkód nagy részét kell módosítani. Márpedig minél több a változtatás, annál nagyobb méretű lesz a frissítés.

Szerencsére a frissítések mértéktelen növekedésének gátat szab, hogy az évente kétszer kiadott úgynevezett jelentősebb továbbfejlesztések - például az augusztus elején megjelent évfordulós frissítés - jelentősen visszaveszik a kumulatív frissítések méretét. Így például az 1507-es verziószámú első Windows 10-et használók tavaly novemberben egy 515 megabájtos kumulatív frissítést kaptak, miután azonban áttértek az 1511-es verziószámú változatra, a számukra kiadott következő kumulatív frissítés mérete 49 megabájtra csökkent.

A nagyméretű frissítések főként azoknak a felhasználóknak okozhatnak gondot, akik lassabb internetkapcsolattal rendelkeznek vagy mobilnetet használnak. Viszont egyre több Windows-használót érintenek, mivel a Microsoft bevezette a kumulatív frissítéseket a Windows 7 esetében is, amely világszerte az összes személyi számítógép közel felén fut.

Hirdetés
Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.