Hirdetés
. Hirdetés

Minden idők legrosszabb internettörvénye készül?

|

Az Egyesült Államokban egyre többen fenik a kést a netre.

Hirdetés

Donald Trump decemberi  megjegyzését, miszerint fel kéne hívni Bill Gatest, hogy segítsen bezárni az internetet, világszerte kinevették. Ám a gondolatot, hogy csinálni kéne valamit a nettel, sokan osztják. A terrorizmusellenes harc jegyében a világháló lett a kedvenc pofozógép, és komoly jogi szakértők olyan ötleteket fogalmaznak meg, amelyek félelmetesebbek, mint maga a fenyegetés, amit el akarnak hárítani. Javaslatuk lényege, hogy büntetni kéne azokat az állampolgárokat,  akik a kormány által veszélyesnek ítélt webhelyeket látogatnak.

Az internet és az alkotmányos alapjogok elleni harc egyik vezetője a University of Chicago jogi professzora, Eric Posner, aki kiáltványában úgy fogalmaz, hogy az Egyesült Államok történetében még sosem volt példa arra, hogy az ország ellenségei ilyen nyíltan és hatékonyan népszerűsítsék veszélyes gondolataikat. A megoldás szerinte a szólásszabadság határainak újragondolása.

Posner törvényben tiltaná az Iszlám Államot támogató webhelyek látogatását, és a helyekről származó képek, videók megosztását. Elképzelései szerint a közösségi hálózatokon is tilos volna a hozzáférés a veszélyesnek ítélt posztokhoz.

Aki megsérti a törvényt, először figyelmeztető levelet kapna, bűnismétlés esetén jöhet a börtön. A tiltás alól mentességet kapnának egyesek, például újságírók és biztonsági szakértők. Vagyis az alkotmány többé nem egyformán védené mindenki jogait -- lennének egyenlőek és egyenlőbbek.

Posner javaslatait jogi körökben is felhördülés fogadta. Sokan úgy látják, egy ilyen törvény példátlan támadást intézné az alkotmány ellen. Végrehajtása ráadásul irtózatos méretű infrastruktúrát igényelne, ami nyomon követi a netes tevékenységeket, és visszafejti az IP-címeket.

A professzor törvényjavaslata attól igazán dermesztő, hogy nem egy jogi outsidertől származik, hanem az Egyesült Államok negyedik legtöbbet idézett jogtudósától. Ma még valószínűtlen, hogy átmenne a törvényhozáson. De mint Posner professzortársa és vitapartnere, Geoffrey R. Stone a The New York Times-ban megjegyzi, elképzelhető olyan vészforgatókönyv, amely közel segítené a megvalósuláshoz.

Az internet nem élné túl. És az alapjogok sem.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.