Hirdetés
. Hirdetés

Mobil adóállomássá alakítja a PC-t egy új malware

|

Izraeli kutatók kidolgoztak egy vadonatúj módszert a biztonságosnak hitt, elszigetelt - az internetre nem csatlakozó - számítógépekből való adatlopásra.

Hirdetés

Rájöttek arra, hogy miképpen lehet egy számítógépet mobilhálózati adóállomássá alakítani, amely aztán adatokat szivárogtat ki a közelben lévő telefonra. Már eddig is voltak olyan kutatások, amelyek lehetővé tették az adatlopásnak ezt a módját, azonban ezek a módszerek az érintett számítógép hardverének módosítását igényelték. A mostani felfedezés a szokásos hardverkonfigurációt használja mobilhálózati jelek küldésére. Ez az első olyan módszer, amely kizárólag a számítógépen és a mobitelefonon futó, speciális malware segítségével lopja el az adatokat A kutatási eredményeket a jövő héten Washingtonban megrendezendő USENIX biztonsági szimpóziumon mutatják be az érdeklődőknek.

Hirdetés

Az elszigetelt gépre a GSMem nevű malware-t kell telepíteni: ez egy féreg segítségével valósítható meg, amely a csatlakoztatott hordozható tárolóról fertőzi meg a számítógépet. Valószínűleg a hírhedt Stuxnet is így jutott be az iráni urándúsító létesítményekbe. A GSMem speciális, a memóriával kapcsolatos utasításokat hoz létre, amelyek hatására a gép GSM, UMTS és LTE frekvenciákon rádióhullámokat sugároz ki. Ezeket a közelben lévő, a GMSem mobil komponensét futtató mobiltelefon fogad. Utóbbi eszközként egy régi telefont használtak a kutatók, nem véletlenül. Ugyanis adatai védelme érdekében sok intézmény nem engedi meg, hogy a látogatók okostelefont vigyenek be hozájuk, viszont némelyiküknél a tilalom nem vonatkozik a nem okostelefon kategóriába tartozó régi mobilokra.

 


 
A mobilnak a számítógép öt méteres körzetében kell lennie, és az adatátviteli sebesség csupán 1-2 bit/s, azonban ez elegendő jelszavak vagy titkosító kulcsok ellopásához. Érzékenyebb antennával és erősebb processzorral ellátott okostelefon használatával a hatótávolság és az adatátviteli sebesség növelhető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.