Hirdetés
. Hirdetés

Mobil malware és az Anonymus hanyatlása

|

A McAfee összefoglalta milyen trendek várhatóak a jövő évben a biztonság területén.

Hirdetés

Év vége táján az elmúlt esztendő tanulságainak levonása mellett, időszerűvé válik némi előretekintés is. Az alapítója viharos élete miatt az informatikában kevésbé jártas emberek által is megismert McAfee nyilvánosságra hozta saját előrejelzését. A világon mindenütt jelenlévő biztonsági cég a megfelelő képzettségek birtokában van, hogy képes legyen kellően pontosan prognosztizálni a trendeket és felismerni azt, mi várható a jövőben.

mcafee
mcafee

A McAfee úgy véli, 2013 elsősorban a malware-ről szól majd, ami mind technológiájában, mind mennyiségében hatalmas ugrás előtt áll. Az iPhone, iPad és az androidos okostelefonok, illetve tabletek nem csak a vásárlók szívét hódították meg, de a rosszindulatú szoftverek fejlesztői előtt is új távlatokat nyitottak, akik örömmel szállják meg ezt az új és termékeny területet.

A rosszfiúk ráadásul komoly előnyben vannak. Több éves tapasztalat van a hátuk mögött a PC-k gyengeségeinek felismerésében és kihasználásában, amit könnyen adaptálhatnak a mobil eszközökre, míg a felhasználók valamiért úgy gondolják, hogy kütyüik alapvetően biztonságosak.

Az előttünk álló év egyik növekvő trendje a ransomware támadás lesz. Dióhéjban: a kártevő egyszerűen lezárja az okostelefont vagy a tabletet, és csak akkor adják vissza az uralmat a tulajdonosnak, ha az kifizeti a “váltságdíjat”. “A szomorú valóság az, hogy az ilyen támadások során a felhasználó nem lehet biztos abban, hogy valóban visszanyeri az irányítást a készüléke felett, ha kifizeti a támadó szabta árat” - magyarázta a McAfee egyik szóvivője. “Mivel a támadók gyakorlatilag megszüntetik a felhasználók adataikhoz történő hozzáférését, az áldozatok vagy elveszítenek mindent, vagy fizetnek abban a reményben, hogy visszakaphatják azt.”

A McAfee szerint a trójai appok sokkal veszedelmesebbek lesznek, mivel a fejlesztők egy mobil féreggel olvasztják össze őket, így azok képessé válnak anélkül tovább terjedni, hogy a felhasználók letöltenék az alkalmazásokat. A rossz szándékú programozók várhatóan olyan férgeket is kifejlesztenek majd, amik az NFC-képes készülékeken vezeték nélkül is képesek elszaporodni, és pénzt lopni a “digitális pénztárcákból”.

Sokan lélegeznek fel a McAfee azon jóslatának hallatán, hogy a híres/hírhedt Anonymus hacktivista csoport valószínűleg a posványba süllyed a jövő évben. Bár az elképzelhetetlen, hogy a hactivisták - vagy maga az Anonymus - teljesen eltűnik a színről, de a szakértők szerint az utóbbi idők egyre durvább támadásai miatt a csoport elveszítette azt a Robin Hood imázst, ami a kezdetekben olyan népszerűvé tette őket. Ráadásul a csoport akciói egyre kiszámíthatóbbak, így a potenciális áldozatok sokkal felkészültebben várhatják az akciókat.

Végezetül a McAfee úgy jósolja, a kifinomult kibertámadások egyre nagyobb szerepet kapnak majd a politikában és a harcászatban. Ennek eredményeképpen az ilyen támadások esetén mindenki arra gyanakszik majd, hogy valamilyen államilag támogatott akcióról van szó. A crimeware, illetőleg a hacking-as-a-service üzleti modell is a jövő évben válik majd igazán éretté.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.