Hirdetés
. Hirdetés

Nagyobb a kiberfenyegetettség a riói olimpia közeledtével

|

Kiberterroristák és hacktivisták is célba vehetik a nyári olimpiai játékokat, de azokat is a támadás fokozott veszélye fenyegeti, akik nem utaznak Rio de Janeiróba.

Hirdetés

Atléták és turisták mellett a hackereket is vonzza az augusztus 5-én kezdődő, 2016-os olimpia. A helyszínre látogató résztvevőknek és az otthon maradó nézőknek egyaránt nagyobb figyelmet kell fordítaniuk online biztonságukra, mert a játékokhoz köthető kibertámadások száma fel fog szökni a következő hetekben - figyelmeztetnek az IT-biztonsági cégek. Mire ügyeljünk?

Ne kattintson, ha a dolog túl szép ahhoz, hogy igaz legyen - Egy olyan sporteseményre, mint az olimpia, világszerte rengeteget költenek, nem véletlen, hogy ebből a tortából a kiberbűnözők is szeletet akarnak maguknak, mondta Samir Kapuria, a Symantec alelnöke. Jellemzően belépőjegyeket vagy online fogadás lehetőségét kínáló, hamisított weboldalakat készítenek, hogy kicsalják a gyanútlan felhasználók pénzét. Gyakori az is, hogy látszólag az olimpiához köthető, adathalász emailekkel és a közösségi hálókon közzétett bejegyzések útján terjesztenek kártevő programokat.

A felhasználókat olyan üzenetekkel, linkeket és mellékleteket tartalmazó levelekkel vagy posztokkal csábítják kattintásra, amelyek például egy új csúcs beállításának pillanatait megörökítő videofelvételt, akciósan kínált belépőket kínálnak, vagy jegysorsolásban való részvételre invitálnak, a kattintással azonban zsarolóprogramot töltenek le. Feladóként, illetve feltöltőként gyakran valamilyen szervezet neve - például az Olimpiai Bizottság - szerepel, és a szöveg nyelve jellemzően angol.

Online bankolókra utaznak a brazil hackerek - A Rio de Janeiróba utazóknak tudniuk kell, hogy az online bankszolgáltatásokhoz fűződő visszaélésekről ismert országba látogatnak, amelyben a törvények sem elég erősek ahhoz, hogy felvegyék a harcot a kiberbűnözőkkel. Az elkövetők odáig mennek, hogy a közösségi oldalakon kérkednek sikereikkel, cseppet sem tartva a bűnüldöző szervektől, mondta Ed Cabrera, a Trend Micro alelnöke.

A brazíliai hackerek közül sokan olyan alkalmazásokat fejlesztenek, amelyek legitim banki szoftvernek tűnnek, valójában azonban a felhasználó azonosítóit, pénzügyi tranzakcióinak adatait lopják el. Igaz, ezek a támadások elsősorban a helyi lakosságot célozzák.

Nem árt azonban, ha a turisták is fokozottan ügyelnek a biztonságra, amikor bankjegykiadó automatánál vagy pénztáraknál használják bankkártyájukat. Vigyázni kell a wifi hotspotokkal is Brazíliában, mivel ezek többnyire nem védettek, és a hackerek ellophatják a felhasználók jelszavait, mondta Dmitry Bestuzhev, a Kaspersky Lab kutatásvezetője. Érdemes valamilyen VPN szolgáltatást vásárolni az internetes kommunikáció titkosítására.

Lesben álló hacktivisták és kiberterroristák - Maga a sportesemény is célkeresztben van. Az Anonymous csoport például május 11-én átmenetileg már kiütötte a riói olimpiai játékok weboldalát, majd a rá következő napon a brazil sportminisztérium honlapját is. Az ISIS ugyancsak megpróbált már a titkosított Telegram üzenetküldő alkalmazással híveket toborozni az országban.

A szervezők azonban tisztában vannak ezekkel a kockázatokkal, és a 2014-es foci világbajnokság idején szerzett tapasztalatokat is hasznosítani tudják a kibervédelem erősítésében, mondta Robert Muggah, egy brazil agytröszt, az Igarapé Institute biztonsági szakértője. Arra mégis felhívta a Rio de Janeiróba utazók figyelmét, hogy vigyázzanak az okostelefonjukra. Ezek az eszközök a vámok és adók miatt igen drágák az országban, egy új iPhone ára ezer amerikai dollár körül alakul, ezért a lopások gyakoriak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.