Hirdetés
. Hirdetés

Nagyon kíváncsiak az oroszok

|

Orosz eredetű kémprogramok támadták politikai és katonai célpontjaikat az elmúlt hét évben, a legdurvábbak mögött ugyanazok a fejlesztők állnak- állítja a G Data.

Hirdetés

A német biztonsági cég összesen 46 mintát hasonlított össze az Agent.BTZ, a ComRAT és az Uroburos kártevőkből annak érdekében, hogy jobban megismerjék azok működését. Az elemzés eredményeként a G Data szakemberei hét évre visszamenően tárták fel a kártevők fejlődését, akkortól, amikor 2008-ban az Agent.BTZ megfertőzte a Pentagon számítógépeit, odáig, amikor 2014-ben az Uroburos bekerült a belga és a finn külügyminisztériumok hálózatába.

Hirdetés

Az elemzők hasonlóságokat és megegyező kódsorokat tártak fel a három kártevőcsalád működésében, és megállapították, hogy az Agent.BTZ, valamint utódjai, a ComRAT és az Uroburos is feltehetően ugyanazoktól a készítőktől származik.

Ehhez a csoporthoz csatlakozik a napokban felfedezett, rendkívül összetett kártevő is, a Project Cobra fejlesztési keretrendszer segítségével létrehozott Carbon System. A kémprogram az Agent.BTZ kártevő újraszerkesztése, és feltehetően az Uroburos fejlesztési vonal elődje. A Carbon System kártevőt készítői úgy tervezték meg, hogy gazdasági társaságok, kutatóintézetek és állami szervezetek nagyméretű hálózataiban is működni tudjon.

 

Az Uroburosszal ellentétben nem kernelszinten, hanem a felhasználói réteg szintjén hajtja végre a támadást. A Carbon System moduláris felépítésű, ami lehetővé teszi a támadók számára, hogy a megfertőzendő gépekre különböző kódokat töltsenek le, és így testre szabják a támadást.

A G Data kutatói biztosak abban, hogy mind a négy kártevő aktív marad a közeljövőben, és fejlesztőik még több támadást fognak elkövetni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.