Hirdetés
. Hirdetés

Ne nyomd meg a gombot

|

Megháromszorozódott a böngésző-értesítések formájában érkező átverések száma 2019 első három negyedévében.

Hirdetés

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a csaló böngésző-push-értesítések adathalász- és reklámeszközként történő használata; a probléma által érintett felhasználók aránya hónapról hónapra nőtt az idei évben. A Kaspersky legújabb kutatása szerint az érintett felhasználók havi száma a 2019. januárjában mért 1 722 545-ről szeptemberre már 5 544 530-ra ugrott fel. A 2019-es év első kilenc hónapjában a Kaspersky termékei több mint 14 millió felhasználónak nyújtottak a nem kívánt netes értesítések ellen védelmet. Mivel lényegében az internet minden használója potenciális áldozat, ez a fenyegetés - bár nem kifinomult - további figyelmet igényel.

Hirdetés

A böngésző-push-értesítések néhány éve még hasznos eszközként jelentek meg, amelyek rendszeresen tájékoztatták az olvasóikat az aktualitásokról, de ma már sokszor arra használják őket, hogy kéretlen reklámokkal bombázzák a weboldal látogatókat, vagy akár kártékony szoftverek letöltésére buzdítsák őket. A hasznos felhasználóbarát funkciók, mint amilyenek a push-értesítések is, igen könnyen használhatók pszichológiai manipulációra épülő átverésekhez, éppen ezért a növekvő népszerűségük nem is annyira meglepő. A Kaspersky által a közelmúltban felfedezett naptármeghívós átverés miatt a vállalat szakemberei mélyebbre ástak a push-értesítéses átverésekbe és adathalászatba, hogy megtudják, miként lehet visszaélni ezzel az eszközzel.

Mivel az értesítések küldéséhez a felhasználó hozzájárulása szükséges, a támadók többféle, sokszor teljesen szokatlan módszert találtak ki arra, hogy rávegyék az embereket a feliratkozásra. Az észlelt módszerek a következők:

  • Más műveletnek, például egy CAPTCHA-tesztnek álcázzák a feliratkozási hozzájárulást 
  • A művelet közben felcserélik az "elfogad" és az "elutasít" gombokat a feliratkozási figyelmeztetésekben
  • A népszerű weboldalak adathalász másolatairól érkező értesítéseket jelenítenek meg
  • Csaló feliratkozási felugró ablakokat jelenítenek meg a weboldalakon 

A felhasználó hozzájárulásának megszerzését követően a támadók elkezdik őt üzenetekkel bombázni. A legártalmatlanabb (de mégis a legnépszerűbb) változatot az érzékeny társadalmi témákkal kapcsolatos kattintásvadász reklámok jelentik, míg más üzenetek csaló értesítéseket tartalmaznak - például lottónyereményről értesítenek, vagy pénzt ajánlanak fel egy felmérés kitöltéséért vagy valami hasonlóért cserében. A kifinomultabb módszerek arra irányulnak, hogy adathalász technikákkal pénzt csaljanak ki a felhasználókból. 

Gyakori módszer, hogy az üzeneteket értesítéseknek - például vírusfertőzés-riasztásoknak - álcázzák. Ezek megbízható weboldalak adathalász másolataira irányítják át a felhasználókat, majd arra utasítják őket, hogy töltsenek le különféle "számítógép-tisztító" segédprogramokat. A push-értesítések használata azonban korántsem csak az ilyen átverésekre korlátozódik. 

"A push-értesítésekkel való visszaélések növekedését tapasztaljuk, ugyanis a támadók mindig kreatív módon alakítják át az új technológiákat a felhasználók rászedéséhez. Mivel ez a funkció rendkívül elterjedt és pszichológiai manipulációs módszerekkel könnyen kiaknázható, az érintett felhasználók száma gyorsan növekszik. A push-értesítések rendkívül hasznos eszközök, amelyek segítségével a felhasználók mindig naprakészek lehetnek az őket érdeklő fontos kérdésekben. Ugyanakkor, mint az interneten mindennel, a felhasználóknak a felugró ablakokkal is figyelmesen és óvatosan kell bánniuk, és csak akkor szabad engedélyezniük a push-értesítéseket, ha teljesen biztosak benne, hogy a figyelmeztetések hasznosak és megbízható forrásból származnak" - mondta Artemij Ovcsinnyikov, a Kaspersky biztonsági kutatója. 

A felhasználók az alábbi néhány egyszerű javaslat megfogadásával kerülhetik el, hogy bosszantó értesítéseket vagy csaló reklámokat kapjanak: 

  • Ha lehetséges, blokkoljanak minden feliratkozási ajánlatot, kivéve, ha azok népszerű és megbízható weboldalakról származnak. Maradjanak éberek, és figyeljék, hogy nem hamis weboldalra irányítják-e át őket. 
  • Ha nem tudják elkerülni a nem kívánt feliratkozást, blokkolják azt a böngésző beállításaiban.
  • Kezdjenek el megbízható biztonsági megoldást használni, például a Kaspersky Security Cloud alkalmazást, amely blokkolja a böngészőkben a reklámokat és a csaló feliratkozási ajánlatokat a push-értesítésekre, törölni tudja a már jóváhagyott feliratkozásokat, és adathalász-ellenes funkcióval is rendelkezik.

A témáról a Kaspersky Unwanted notifications, azaz Kéretlen értesítések című jelentésében olvashat részletesebben a Securelist weblapon.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.