Hirdetés
. Hirdetés

Nem létező adótartozásra hivatkozva csalnak ki pénzt

|

Nő a kriptovaluták népszerűsége a kiberbűnözők körében.

Hirdetés

Habár a bitcoin elvesztette a vonzerejét a spekulánsok körében, az ausztrál versenyügyi és fogyasztóvédelmi hatóság adatai szerint 2018-ban a kriptovaluták a pénz kicsalására szakosodott kiberbűnözők népszerű eszközei maradtak.

A kontinensnyi ország csalásokat vizsgáló szervezetének jelentéséből megtudhatjuk, hogy tavaly a kormányhivatalok 674 bejelentést kaptak olyan esetekről, melyek során kriptovalutában csaltak ki pénzt emberektől. Ezek az incidensek összesen 6,1 millió dolláros kárt okoztak, ami 190 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest.

Hirdetés

Az áldozatoknak a legtöbb veszteséget a kriptovalutákkal kapcsolatos befektetési csalások okzoták, ezek összértéke 2,6 millió dollár volt. A jelentés megemlít olyan eseteket, amelyeknél a kiberbűnözők áldozataikat a legközelebbi bitcoin pénzkiadó automatához küldték, hogy bitcoinjukat pénzre váltsák, majd továbbítsák azt a bűnözőknek.

Tavaly októberben Victoria állam rendőrsége arra figyelmeztette az embereket, hogy ne dőljenek be a bitcoin ATM-eknél való fizetést kérő adóhátralék-csalásoknak. A rendőrségi nyomozások kiderítették, hogy legalább négy melbourne-i lakos fizetett be bitcoin ATM-eknél adótartozást, egyikük nem kevesebb, mint 50 ezer dollárt. Az áldozatokat azzal fenyegették meg, hogy ha nem fizetik be állítólagos adótartozásukat, le fogják tartóztatni őket. Egyeseknek az mondták, hogy beszéltek a könyvelőjükkel vagy az ausztrál szövetségi rendőrséggel, s tőlük tudták meg, hogy adótartozásuk van.

A kriptovalutákkal kapcsolatos bejelentett csalások közel 50 százalékában az áldozatok 25-34 éves férfiak voltak, és ahogy az várható volt, az esetek 80 százalékában a célszemélyekkel való kommunikáció online módon zajlott: közösségi/internetes fórumokon vagy e-mailben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.