Hirdetés
. Hirdetés

Némi cenzúra jön Kínában

|

Nagyon úgy tűnik, a komoly felügyelet ellenére sem elég biztonságos a kínai online világ.

Hirdetés

Miközben Peking hosszú évtizedek után úgy döntött, lazítanak az egy család-egy gyermek politikán, a kínai vezetés az ország stabilitása fölötti aggodalmában arra a megállapításra jutott, az internet – különösen a közösségi hálózatok – feletti ellenőrzése még nem elég szigorú.

Hirdetés

A kormányzat szerint a problémát az online információáradat irányítása okozza, túl sok felügyeleti szerv van, melyek munkája nincs összehangolva és ez a hatékonyság romlásához vezetett. A kiadott közleményből kiderült, az online média olyan gyors ütemben terjed, hogy a szabályozási rendszer nem képes vele lépést tartani.

Ez elsősorban a közösségi hálózatokra vonatkozik, melyek hihetetlen sebességgel képesek híreket továbbítani és a lakosságot mozgósítani. Külön kiemelték a Weixin mobil csevegő alkalmazást, amit az ország internetóriása a Tencent készített. Az app hihetetlenül népszerű, havonta átlagosan 200 millió aktív felhasználója van.

 

Annak érdekében, hogy az internetet ”biztonságosabbá” tegyék, a kínaiak több erőforrást biztosítanak a világhálót felügyelő szerveknek és jogkörüket is kiterjesztik, de erről további részleteket nem árultak el.

Kínában a cenzúra eddig sem volt ismeretlen fogalom, olyan külföldi weboldalak blokkolnak az országban, mint a Facebook, a YouTube vagy a Twitter. A helyiek ezért az alaposan felügyelt kínai közösségi oldalakat használják, de erős az öncenzúra is, a politikai, kormányellenes üzeneteket leggyakrabban maguk a szerzők törlik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.