Hirdetés
. Hirdetés

Növekednek a magyar IT-büdzsék

|

A Kapsch BusinessCom által készített átfogó tanulmányból kiderült a hazai cégek 36%-a jelez előre növekedést az IT-büdzséjében a következő évekre.

Hirdetés

Az informatikai kiadások stabilan emelkednek nemcsak Magyarországon, de a közép-kelet-európai régió más országaiban is – ez derül ki a tanulmányból. Az ICT piac érettségét tekintve Magyarország negyedik a rangsorban. Az infokommunikációs piac fejlődési indexét – a jövőre vonatkozó előrejelzésekkel foglalkozó mutatószámot - vizsgálva Magyarország a harmadik helyen áll.

A megkérdezett csaknem 900 IT menedzser közül 34% számolt be büdzséemelésről az elmúlt három évben. Magyarországon a várakozások optimistábbak, mint a környező országokban: míg azon cégek átlagos aránya, akik azt állítják, a büdzséjük emelkedni fog, 36% (valamennyi vizsgált ország átlagos értéke), „erős” vagy „nagyon erős” növekedést 30% remél, ami magasabb, mint a régió országaiban (átlagosan 27%).

A Kapsch által megalkotott ICT Market Readiness Index az egyes országok jelenlegi teljesítményét hasonlítja össze: Magyarország a negyedik helyen szerepel, de a jövőbeli várakozásokat vizsgáló ICT Market Development Index összehasonlításánál már a harmadik helyen áll. ”Az IT és a telekommunikáció nem csupán fontos elemei a cégek megújulásának és hatékonyságuk növelésének – a szektor folyamatos fejlődése jelentős mértékben hozzájárul a gazdaság egészének növekedéséhez is” – véli Jochen Borenich, a Kapsch BusinessCom COO-ja.

 

A Kapsch megbízásából készített felmérés keretében osztrák, cseh, magyar, lengyel, román, szlovák és török IT vezetőket kérdeztek a különféle infokommunikációs kihívásokkal és a büdzsével kapcsolatos álláspontjukról. Az “ICT üzleti trendek és kihívások” címet viselő tanulmányt a Pierre Audoin Consultants (PAC) nemzetközi piackutató és tanácsadó cég készítette. Az eredmények részletekbe menők és rendkívül értékesek, nagy segítséget jelentenek a Kapsch további közép-kelet-európai üzletfejlesztéséhez. “A tanulmány is megerősíti, hogy a szektor további árbevétel-növekedést fog elérni. A fejlődésből a lehető legnagyobb előnyt szeretnénk kovácsolni, ezzel összefüggésben pedig az egyik adat nagy figyelmet érdemel: számos területen, mint például az outsourcing, a megkérdezett cégek képviselői előnyben részesítik az erős helyi jelenléttel bíró szolgáltatókat a nagy nemzetközi cégekkel szemben. Ez is mutatja számunkra, hogy helyes stratégiát választottunk a környező országokban, ahol az Ausztriában már bevált gyakorlatot folytatjuk” - magyarázza Jochen Borenich.

ICT Market Development Index: a gyengébben teljesítő gazdaságok felzárkóznak
Az infokommunikációs kihívások alapvetően ugyanazok valamennyi piacon. A helyi különbségek a technológiák és jövőbeli stratégiák adaptálásából származnak. Például, Magyarország listavezető az IT outsourcing szegmensben és az outsourcing szolgáltatók iránti elégedettség nagyon magas értékeket mutat, amelyek azonban a virtualizációs technológiák terén jóval alacsonyabbak. Románia érte el a legmagasabb pontszámot a BYOD büdzsé tervezése terén. Ezek az országok hozzávetőleg azonos szinten állnak Ausztriával, ahol a gazdaság lényegesen fejlettebb.

Cloud: a magyar cégek a helyi szolgáltatókat választják
Az IT virtualizáció széles körben elterjedt. A megkérdezettek 46%-a használ virtualizációt feltételező megoldásokat. Magyarországon ez az arány csupán 38%. A középpontban a szerverek és adatközpontok virtualizációja áll – ezt alkalmazza a virtualizációs megoldásokat használó cégek 90%-a. Törökországban kiugróan magas, 73% a desktop virtualizáció aránya. Az átlag 49%. A cloud computing terén még mindig nagy potenciál van, a megkérdezettek 27%-a válaszolta, hogy használ felhőalapú szolgáltatásokat. A magyar cégek a helyi privát felhőalapú szolgáltatásokat választják nagy arányban, 47%-ban, az átlag 46%. Csehországban és Romániában a legnagyobb a felhőalapú IT-t használók aránya, 32% illetve 24% állítja, hogy “nagymértékben” használják a felhőt. Magyarországon ez az arány 17%, ami meghaladja az átlagos 16%-ot.

Outsourcing: túlsúlyban a helyi szolgáltatók
Az összes cég 44%-a szervezi ki az IT szolgáltatásait, csaknem háromnegyedük (72%) helyi szolgáltatóval dolgozik. Összességében az outsourcing partnerek iránt nagyfokú az elégedettség. Átlagosan 22%-uk “nagyon elégedett”. Magyarország vezeti a rangsort 27%-kal. Az IT vezetők által az outsourcing mellett felhozott legfőbb érv a minőség javulása volt (42% “nagyon egyetért”, 37% “egyetért”).

Egységes kommunikáció és videókonferencia: jelentős különbségek a régióban
A kollaborációs megoldások jelentős különbségeket mutatnak a régióban. Magyarországon az egységes kommunikációs megoldások 31%-os alkalmazási aránya átlag feletti értéket mutat. 23%-nak szándékában áll további megoldások beszerzése is. Törökországban csak a megkérdezettek 17%-a használja e megoldásokat. A régióban a videókonferencia alkalmazása mutat különösen nagy eltéréseket: a legnagyobb, 46%-os a felhasználók aránya Ausztriában, míg Szlovákiában ez az arány csupán 25%. Magyarországon 29 % (az átlagos érték 35%).

Big data: csak 21% él a vállalati adatelemzés nyújtotta lehetőségekkel
Noha a cégek jelentős fejlődésről számolnak be a céges adatok kezelésével kapcsolatban, az ezek hatékony feldolgozására szolgáló megoldásokat csak kevesen alkalmazzák. A felmérésben résztvevők mindössze 21%-a végez strukturált elemzést a céges adatokban. Az analitikai eszközöket főként Szlovákiában használják (29%). A mellettük szóló legfőbb érv az információkhoz való gyorsabb hozzáférés. A magyar IT menedzserek 61%-a még nem látja az üzleti analitikai megoldások előnyeit, saját bevallásuk szerint nincs szükségük ilyen jellegű eszközökre.

Biztonság: ritka a külső audit, a biztonsági költések nőnek
A válaszolók 38%-a biztos benne, hogy a lehető legjobb megoldást alkalmazzák a külső támadások, leállások vagy adatvesztés ellen (37%). A válaszok a kérdésre, miszerint a cégek biztonsági rendszerét külsős szakértők is minősítették-e, még mindig nagy piaci potenciált jeleznek e szegmensben. Magyarországon a megkérdezettek 50%-a végeztetett külső auditot az elmúlt három évben (az átlagos arány 46%). Az összes megkérdezett 56%-a úgy gondolja, hogy a következő három évben több pénzt fognak költeni biztonsági megoldásokra.

Mobilitás: csak a kiválasztottaknak – Románia ígéretes BYOD-ben
42% azon cégek aránya, ahol az e-mail mellett más IT alkalmazások is elérhetők mobil eszközökön, ám csak 11%-uk engedi valamennyi munkatársa számára a hozzáférést. A ranglistát Ausztria (58%) és Csehország (52%) vezeti. Az átlagos arány 42%. A negatív hozzáállás sok esetben annak a ténynek tudható be, hogy az adott vállalatnál a szükséges rendszereket és folyamatokat még nem alakították ki. Egyértelműen kimutatható az előny, hogy a munkatársak jobban tudják teljesíteni a napi feladataikat (91% “egyetért”). Magyarországon a megkérdezettek mindössze 2%-a kínál valamennyi munkatársának mobil hozzáférést a céges alkalmazásokhoz (az átlagos arány 11%). Azt vizsgálva, hogy a kollégák használhatják-e saját okostelefonjukat vagy táblagépüket a munkavégzéshez (BYOD), ismét Ausztria áll a rangsor élén 36%-kal (az átlag 25%). A következő években Romániában várható jelentős fejlődés. 20% számolt be arról, hogy ezt a lehetőséget fel fogják kínálni az alkalmazottaknak (Magyarországon 16%).

A tanulmány: “ICT üzleti trendek és kihívások”
A Kapsch BusinessCom által felismert infokommunikációs kihívások – cloud computing és virtualizáció, csoportmunka, big data, mobilitás és konzumerizáció, valamint a biztonság – konkrét méréséhez különféle kérdések kerültek kidolgozásra. A Pierre Audoin Consultants (PAC) piacelemző és tanácsadó cég által lefolytatott számítógéppel támogatott telefonos interjúk (CATI) során 885 IT vezetőt kérdeztek meg Ausztriában, Csehországban, Magyarországon, Romániában, Lengyelországban, Szlovákiában és Törökországban.

A felmérés 2013 októbere és decembere között zajlott. A mutatószámok számításához az egyes kérdésekre adott pozitív válaszok százalékos arányát vették alapul, országok szerint rangsorolták és pontrendszer (az 1. helyre sorolt válasz 7 pontot, a 7. helyre sorolt válasz 1 pontot ér) alapján kiértékelték.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.