Hirdetés
. Hirdetés

NSA: az új kvantumrezisztens titkosításban már nincsenek hátsó ajtók

|

A kémügynökség azt állítja, hogy a jövőbeni titkosítási szabványok túl biztonságosak lesznek ahhoz, hogy megkerülhessék azokat.

Hirdetés

A Nemzetbiztonsági Ügynökség kiberbiztonsági vezetője azt állította, hogy az Egyesült Államokban fejlesztés alatt álló következő generációs titkosítási szabványok még maguk az amerikai kormány kémjei számára is feltörhetetlenek lesznek.

"Nincsenek hátsó ajtók" - mondta Rob Joyce, az NSA kiberbiztonsági igazgatója a Bloombergnek adott interjújában. Az ügynökség részt vett az új szabványok kidolgozásának folyamatában, amelyek célja az adatok védelme a jövőbeli kvantumszámítógépekkel szemben, de Joyce megígérte, hogy nem fognak szándékos hibákat beiktatni az algoritmusokba.

Hirdetés

Joe Biden elnök kormánya azt szorgalmazta, hogy 2035-ig az amerikai gazdaságban az érzékeny adatokat védő kvantumrezisztens kriptográfiát vezessenek be. A Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) fogja biztosítani a kriptográfia alapjául szolgáló új algoritmusokat.

A NIST 2016 óta nyilvános versenyt folytat a legjobb algoritmusok kiválasztására, és várhatóan hamarosan bejelenti a nyerteseket. Az intézet 2020-ban hét döntősre szűkítette a pályázatokat a világ minden tájáról. A győztesek kiválasztása után a NIST azt tervezi, hogy 2024-re új nyilvános titkosítási szabványokká alakítja őket. Az algoritmusok nyílt versenyen keresztül történő kiválasztásának célja, hogy "bizalmat építsen" - mondta Joyce.

Az NSA nem küldte be a versenyre egyetlen titkos, kvantumrezisztens algoritmusát sem. Joyce szerint azonban az ügynökség matematikusai megpróbálták feltörni a NIST versenyére beérkezett legjobb pályaműveket, hogy teszteljék azok erősségét. "Azok az algoritmusjelöltek, amelyekkel a NIST a versenyt lefolytatja, mind erősnek és biztonságosnak tűnnek, és megfelelnek annak, amire a kvantumállósághoz szükségünk van" - mondta. "Mindegyik ellen dolgoztunk, hogy megbizonyosodjunk arról, mennyire biztonságosak."

Arról, hogy mekkora esély van a kvantum-apokalipszisre, itt írtunk bővebben. 

2014-ben egy, az NSA által kifejlesztett titkosítási algoritmus szövetségi szabványként való alkalmazását megszüntették, mivel felmerült a gyanú, hogy az ügynökség hátsó ajtót épített be.

Az NSA egykori alkalmazottja, Edward Snowden által 2013-ban kiszivárogtatott dokumentumokból kiderült, hogy az ügynökség titokban amerikaiak millióinak távközlési adatait figyeli. Egy szövetségi fellebbviteli bíróság 2020-ban megállapította, hogy az NSA megsértette a Foreign Intelligence Surveillance Act-et, és a megfigyelés alkotmányellenes lehetett.

A Snowden által kiszivárogtatott egyéb dokumentumok bemutattak néhány NSA-technikát a titkosítás feltörésére, ami felerősítette a gyanút, hogy az ügynökség hátsó ajtót használt az általa létrehozott algoritmusban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.