Hirdetés
. Hirdetés

Nincs védelem a kiberháború csúcsragadozói ellen

|

A Sandworm nevű orosz hekkercsapat bárhol a világon le tud csapni, és hatalmas pusztítást végez a számítógépes infrastruktúrában.

Hirdetés

Hirdetés

Az idei CyberwarCon előadói szerint új korszak kezdődött a kiberháborúban, mert a harctér nemzetközi szereplői újszerű APT (advanced persistent threat) stratégiákkal, eszközökkel és taktikákkal támadják külső és belső ellenségeiket, illetve a politikai riválisokat.

Az új korszak legfélelmetesebb  képviselője egy titokzatos orosz katonai hírszerző csoport, a Sandworm, amely az utóbbi időben több pusztító kibertámadást is végrehajtott.

Andy Greenberg újságíró, aki egy egész könyvet szentelt a témának, a konferencián elmondta, hogy a Sandworm első nagy akciója a 2014-es támadás volt Ukrajna elektromos hálózata ellen.

A hálózat kezelői tehetetlenül figyelték, ahogy a kurzorok önálló életre kelnek a számítógépes képernyőkön, és a Sandworm kizárja őket a rendszerből, majd pedig áramszünetet idéz elő mintegy negyedmillió ember otthonában.

A 2016-os támadásban még tovább ment a csapat: transzformátorokat robbantott fel, és vezetékeket égetett ki.

De a Sandworm állt a 2017-es NotPetya vírusjárvány mögött is, amely bankokat, kórházakat, repülőtereket bénított meg világszerte.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.