Hirdetés
. Hirdetés

Öt kilométerre teleportáltak egy fotont!

|

A technika új alapokra helyezi a számítógépes adatbiztonságot.

Hirdetés

A University of Calgary fizikuscsapata bejelentette, hogy üvegszálon keresztül mintegy öt kilométerre teleportáltak egy fotont.  A kísérlet, amelyet az Egyesült Államok hadügyi kutatásokért felelős ügynöksége, a DARPA finanszírozott, új rekordot jelent a kvantumteleportálásban.

A kutatásnak biztonsági jelentősége van, a teleportáláson alapuló hálózatba ugyanis nem lehet belehallgatózni, állítja Wolfgang Tittel, a kutatás végző egyetem fizikaprofesszora, aki szerint alig több, mint tíz évre vagyunk a kvantumteleportálás gyakorlati felhasználásától az online kommunikációban.

A mai titkosítások matematikai algoritmusokon alapulnak, melyek feltöréséhez a jelenlegi számítógépeknek sok ezer évre lenne szükségük. A jövő kvantumszámítógépei viszont másodpercek alatt végeznének vele, vagyis mire megjelennek -- Tittel szerint ez 10-20 éven belül várható --, megbízhatóbb védelemről kell gondoskodni. A kvantumteleportálás ilyen: ezzel a technológiával a számítógépek fotonokra írhatják az információt, és egyenesen a célba teleportálhatják.

Hirdetés

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.